Un astru „extraterestru” – steaua lui Scholz – s-a apropiat foarte mult de Soare! Ce mistere mai ascunde istoria recentă a sistemului nostru solar?


steaua lui ScholzPoate unii dintre voi aţi văzut deja ştirea, dar ea merită să fie comentată, pentru că demonstrează încă o dată că „mitul” despre steaua Nemesis (steaua Morţii) nu este chiar un mit. Are Soarele nostru un companion, aşa cum l-am explicat într-un articol din 2010 (Nemesis sau Steaua Morţii, companionul Soarelui care ne va aduce sfârşitul)? Sistemul nostru solar este vizitat din când în când de anumite stele? Dintr-o asemenea stea „călătoare” (însoţită de planete) provine mitul despre legendara planetă Nibiru? Iată ştirea de pe BBC.com:

O stea „extraterestră” a trecut prin sistemul nostru solar în urmă cu doar 70.000 de ani, au descoperit astronomii. Nicio altă stea cunoscută nu s-a apropiat atât de mult de noi (de 5 ori mai aproape de noi decât vecinul nostru stelar cel mai apropiat, Proxima Centauri). Obiectul, o pitică roșie cunoscută sub numele de steaua lui Scholz, a navigat prin întinderile exterioare ale sistemului solar – o regiune cunoscută sub numele de Norul lui Oort. Steaua lui Scholz nu a fost singură; ea a fost însoțit în călătoria sa de o pitică brună. Rezultatele cercetătorilor au fost publicate în revista „Astrophysical Journal Letters„.

Observațiile traiectoriei acestei stele sugerează că în urmă cu 70.000 de ani, acest obiect ceresc s-a aflat la doar 0,8 ani-lumină faţă de Soare; prin comparație, Proxima Centauri este la 4,2 ani-lumină depărtare. Astronomii, conduşi de Eric Mamajek, de la Universitatea din Rochester, New York, sunt 98% siguri că steaua lui Scholz a călătorit prin „Norul lui Oort”, o regiune de la marginea sistemului solar, plină cu trilioane de comete. Această regiune este ca o coajă sferică în jurul sistemului solar și se poate extinde circa 100.000 de unităti astronomice – UA (1 UA este distanţa dintre Pământ şi Soare).

Steaua lui Scholz se află în prezent la circa 20 de ani-lumină distanţă de noi. Dar arăta o mişcare tangențială foarte lentă pentru o stea atât de apropiată. Acest lucru a indicat fie că a trecut foarte aproape de noi, fie că în viitor ne va vizita sistemul nostru solar. Dar, măsurătorile de viteză radială au confirmat faptul că sistemul binar se îndepărtează extrem de rapid de noi. Prin urmărirea mișcărilor sale înapoi în timp, s-a aflat că această stea s-a apropiat foarte mult de Soare în urmă cu aproximativ 70.000 de ani.

P.S. Aceste apropieri ale unor stele de noi se pare că nu sunt chiar evenimente extrem de rare. Într-un articol din ianuarie 2015 (O stea pitică roşie se află în drum spre noi şi se va apropia la doar 0,13 ani-lumină faţă de Soare! Ce se va întâmpla cu Pământul?) arătam cum oamenii de ştiinţă au aflat că peste 500.000 de ani o altă stea se va apropia de noi la doar 0,13 ani-lumină distanţă! Dacă pe o planetă din jurul stelei lui Scholz s-a aflat o civilizaţie extraterestră avansată care ne-a vizitat Pământul în vechime? Nu ştim mai nimic despre istoria străveche a planetei noastre…

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO