O nouă planetă similară Terrei s-ar putea ascunde în sistemul nostru solar – sugerează un nou studiu


Un studiu recent care a generat multe discuții în comunitatea științifică susține că o planetă asemănătoare Pământului ar putea fi ascunsă undeva în sistemul solar. Potrivit astronomilor japonezi, a fost descoperită o posibilă planetă asemănătoare Pământului, mai aproape de noi decât celebra „planeta X”. Centura Kuiper, o centură de materie primordială ce înconjoară sistemul nostru solar, extinzându-se de la orbita planetei Neptun, este locul în care cercetătorii cred că s-ar putea ascunde această nouă planetă.

Această planetă numită „Centura Kuiper” (KBP) ar putea fi găsită la până la 500 de unități astronomice (AU) distanță. Planeta Neptun, de exemplu, se află la circa 30 UA distanţă. Cea mai îndepărtată planetă pitică din sistemul nostru solar, Farfarout, se află situată la 132 UA distanţă.

Deși KBP are până la 3 ori masa Pământului, experții cred că temperaturile acestuia sunt prea scăzute pentru a susține viața așa cum o cunoaștem. Takashi Ito de la Observatorul Național Astronomic al Japoniei din Tokyo și Patryk Sofia Lykawka de la Universitatea Kindai din Osaka, Japonia, au condus studiul. În studiul lor, publicat în „The Astronomical Journal”, cercetătorii scriu: „Am prezis că va exista o planetă precum Pământul. Având în vedere abundența corpurilor planetare timpurii din sistemul solar timpuriu, este de imaginat că unul dintre ele ar putea supraviețui ca KBP în îndepărtata centură Kuiper”.

Milioane de obiecte înghețate cunoscute sub numele de obiecte transneptuniene (TNO) pot fi găsite în Centura Kuiper, deoarece sunt situate dincolo de Neptun. Constând dintr-un amestec de rocă, carbon amorf și gheață volatilă, inclusiv apă și metan, se crede că TNO sunt cele mai vechi obiecte supraviețuitoare cunoscute din sistemul nostru solar.

Cercetătorii cred că orbitele obiectelor transneptuniene (TNO) pot indica existența unei planete nedescoperite în sistemul solar exterior. Echipa a observat că unele dintre aceste obiecte au orbite deosebite care ar putea indica faptul că sunt influențate gravitațional de un obiect mai mare din apropiere. În centură se găsesc și un număr considerabil de obiecte cu înclinație mare, sau cele care orbitează în jurul Soarelui cu o înclinație semnificativă. Simulările pe computer indică faptul că aceste efecte ar putea fi cauzate de planeta KBP propusă.

Deoarece vor fi necesare mai multe cercetări, experții subliniază că descoperirile lor prezic, mai degrabă decât să dovedească, existența planetei KBP. Cercetătorii subliniază că planeta pe care o sugerează este diferită de deja celebra „planetă X”, care este mult mai masivă și este situată pe o orbită mult mai îndepărtată.

Când oamenii de știință de la Caltech au observat că orbitele celor mai îndepărtate TNO au fost și ele perturbate, ei cred că atracția gravitațională a „planetei X”, care este 20 de ori mai îndepărtată de Soare decât Neptun, ar putea explica acest lucru. Dacă „planeta X” este reală, ea nu se află în Centura Kuiper, ci în zonele îndepărtate ale sistemului nostru solar.


Lasă un comentariu