O invenţie chinezească misterioasă de acum aproape 2.000 de ani: aparatul de detectat cutremurele la distanţă!


Precum se ştie, cutremurele sunt înregistrate cu ajutorul seismografului. Seismograful este un aparat care măsoară și înregistrează mișcările solului, în scopul analizei mișcărilor seismice provocate de cutremure de pământ, explozii și alte surse. Uneori mișcările seismice sunt provocate artificial, pentru prospecțiuni geofizice.

Interesant, dar primul seismograf a fost inventat în urmă cu aproape 2.000 de ani. În anul 132 d.Hr., Zhang Heng, din dinastia Han (China) a creat primul seismograf cunoscut, care a fost numit Houfeng Didong Yi (tradus ca „instrument pentru măsurarea vântului sezonier și al mișcărilor Pământului”).

El era un vas ornamentat, auriu, înconjurat cu decoraţiuni de broaște râioase şi dragoni. Premiza de bază era următoarea: atunci când pământul se cutremura, unul dintre dragoni, fiecare reprezentând direcțiile principale ale busolei, scuipa o bilă de bronz în gura unei broaște râioase, indicând direcția cutremurului.

Se spune că instrumentul a detectat un cutremur la 600 de km distanță, care nu a fost simțit la locul seismografului. Dar până în ziua de azi, nimeni nu știe de fapt ce era exact în interiorul artefactului (fotografia din articol este doar o replică). Unii spun că ar fi putut fi un simplu sistem bazat pe un pendul, dar „știința” exactă rămâne un mister.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO