„Împărăteasa Uruguayului” – o geodă de ametist spectaculoasă! Are aproape 3,5 metri înălţime şi cântăreşte 2,5 tone…


Cu o înălțime de aproape 3,5 metri și cântărind 2,5 tone, „Empress of Uruguay” („Împărăteasa Uruguayului”) este considerată cea mai mare geodă de ametist din lume. Interiorul expus radiază cu zeci de mii de cristale de ametist (purpuriu intens) și este atracția de top a Muzeului Peșterilor de Cristal din Atherton, Australia.

„Împărăteasa Uruguayului” a fost descoperită în regiunea Artigas din nordul Uruguayului, o zonă minieră renumită pentru cele mai bune pietre de ametist din lume. Fondatorii Muzeului Peşterilor de Cristal, Rene și Nelleke Boissevain, au achiziționat geoda pentru 75.000 de dolari în anul 2007 și au plătit în plus 25.000 de dolari pentru a o transporta în Queensland, pe coasta de nord-est a Australiei.

Mutarea unei asemenea geode masive pe uscat și pe mare nu a fost o sarcină ușoară. „Empress of Uruguay” a trebuit să fie ambalată într-o cutie personalizată la mina din Uruguay și apoi asigurată într-un container de oțel pentru călătoria sa pe mare din Brazilia până la Brisbane. Două macarale mari au fost folosite pentru a plasa geoda în poziția sa actuală în Camera Împărătesei de la Muzeul Peșterilor de Cristal.

Vizitatorii sunt încurajați să atingă, să simtă și să fotografieze Împărăteasa Uruguayului. Adesea, cu greu le vine să creadă că geoda este reală și se întreabă dacă cristalele aparent perfecte au fost îmbunătățite sau modificate în vreun fel. Răspunsul este că sunt complet naturale.

Se pare că muzeul a primit oferte pentru a vinde „Empress of Uruguay”, dar geoda nu este de vânzare. „Împărăteasa Uruguayului” este cea mai mare dintr-o colecție mineralogică spectaculoasă care include peste 600 de exemplare.


Lasă un comentariu