Intrarea spre „centrul Pământului”: faceţi cunoştinţă cu „Everestul peşterilor”!


Imagine: excitementnnet.blogspot.com

Cunoscută sub numele de „Everestul peşterilor”, cea mai adâncă peşteră din lume este Krubera-Voronya; ea are o lungime totală a pasajelor de 13.232 metri, iar diferența de altitudine dintre intrarea peșterii și cel mai adânc punct explorat este de 2.197 de metri ± 20 metri.

Krubera rămâne singura peșteră cunoscută de pe Pământ mai adâncă de 2000 de metri. Ea este localizată în Masivul Arabika din vestul Munților Caucaz, în Georgia. Unii spun că peştera poate duce chiar până în centrul Pământului, amintind astfel de Jules Verne şi romanul său celebru, „Călătorie în centrul Pământului”.

Cele mai importante momente ale explorării peşterii sunt următoarele:

* 1960: Peștera a fost descoperită de exploratorii georgieni, care au ajuns la o adâncime de 180 de metri:

* anii 80: Clubul Speologilor din Kiev a explorat peştera până la o adâncime de 340 de metri.

* 1999: o expediție a Asociațiilor Speleologice din Ucraina, condusă de Iuri Kasian, a făcut o descoperire majoră în peştera Krubera, găsind și explorând două ramuri la o adâncime de 220-250 de metri. Aceste ramuri se întindeau în două direcții diferite; cea principală a fost explorată până la 740 de metri, iar cealaltă până la 500 de metri.

* august 2000: aceiași speologi ucrainieni au continuat explorarea până la 1.200 de metri.

* septembrie 2000: s-a continuat explorarea până la 1.410 de metri.

* în ianuarie 2001, s-a explorat peștera până la 1.710 de metri, devenind cea mai adâncă peșteră din lume.

* august 2012: o echipă internaţională de speologi a petrecut 27 de zile explorând peştera Krubera. Atunci s-a atins un nou record de adâncime: 2.197 de metri.

Incredibilă peşteră! Priviţi imaginile de pe site-ul excitementnnet.blogspot.com.

 

 

 

 

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock