Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Teoria supergravitaţiei – există 12 dimensiuni în Universul nostru? Totul e posibil!


Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)

Încă din anul 1919 a fost lansată ideea că spaţiul ar putea să aibă mai multe dimensiuni. Au apărut astfel mai multe teorii; o astfel de teorie multidimensională, care se bucură în prezent de o atenţie deosebită din partea teoreticienilor, este teoria supergravitaţiei. Aceasta este o extensie a teoriei generale a relativităţii, care permite elaborarea mai multor modele multidimensionale, numărul dimensiunilor diferind de la un model la altul.

Să prespunem că spaţiul cosmic este dodeca-dimensional, adică are 12 dimensiuni. Atunci, teoria supergravitaţiei sugerează că în perioada foarte timpurie a Universului, toate cele 12 dimensiuni s-au bucurat de un statut egal. De ce, însă, în prezent se observă doar 3 dimensiuni spaţiale? Potrivit teoriei, dimensiunile nu ar fi doar speculaţii geometrice, ci ar putea avea realitate fizică şi totuşi să rămână neobservate din cauză că ar fi înfăşurate într-o suprafaţă multidimensională. Aceasta înfăşurare a dimensiunilor suplimentare ale spaţiului este considerată ca o „compactare“ datorată câmpului gravitaţional, posibil asociat cu un alt tip de câmp încă nedetectat.

Ideea de „compactare“ sau „înfăşurare“ a celor 9 dimensiuni suplimentare este atractivă pentru teoreticieni, deoarece poate fi asociată modelului inflaţionar al Universului. Potrivit acestui model, forţa motrice care a susţinut procesul inflaţionar este generată ca un produs secundar al forţelor care se manifestă prin dimensiunile suplimentare ale spaţiului.

Oare câte enigme mai ascunde acest Univers?