Teoria supergravitaţiei – există 12 dimensiuni în Universul nostru? Totul e posibil!


Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)

Încă din anul 1919 a fost lansată ideea că spaţiul ar putea să aibă mai multe dimensiuni. Au apărut astfel mai multe teorii; o astfel de teorie multidimensională, care se bucură în prezent de o atenţie deosebită din partea teoreticienilor, este teoria supergravitaţiei. Aceasta este o extensie a teoriei generale a relativităţii, care permite elaborarea mai multor modele multidimensionale, numărul dimensiunilor diferind de la un model la altul.

Să prespunem că spaţiul cosmic este dodeca-dimensional, adică are 12 dimensiuni. Atunci, teoria supergravitaţiei sugerează că în perioada foarte timpurie a Universului, toate cele 12 dimensiuni s-au bucurat de un statut egal. De ce, însă, în prezent se observă doar 3 dimensiuni spaţiale? Potrivit teoriei, dimensiunile nu ar fi doar speculaţii geometrice, ci ar putea avea realitate fizică şi totuşi să rămână neobservate din cauză că ar fi înfăşurate într-o suprafaţă multidimensională. Aceasta înfăşurare a dimensiunilor suplimentare ale spaţiului este considerată ca o „compactare“ datorată câmpului gravitaţional, posibil asociat cu un alt tip de câmp încă nedetectat.

Ideea de „compactare“ sau „înfăşurare“ a celor 9 dimensiuni suplimentare este atractivă pentru teoreticieni, deoarece poate fi asociată modelului inflaţionar al Universului. Potrivit acestui model, forţa motrice care a susţinut procesul inflaţionar este generată ca un produs secundar al forţelor care se manifestă prin dimensiunile suplimentare ale spaţiului.

Oare câte enigme mai ascunde acest Univers?


Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO