Acceleratorul de Particule de la Geneva a descoperit 4 particule necunoscute. Apar noi mistere?


Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)

Luna aceasta (martie 2021) este un moment de sărbătoare. CERN (Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară) tocmai a anunțat descoperirea a patru particule noi la Acceleratorul de Particule de la Geneva. Aceasta înseamnă că Acceleratorul a găsit până acum un număr de 59 de particule noi, în plus față de bosonul Higgs, câștigător al premiului Nobel. În mod interesant, în timp ce unele dintre aceste noi particule erau așteptate pe baza teoriilor stabilite, altele sunt cu totul surprinzătoare.

Obiectivul Acceleratorului este acela de a explora structura materiei, în cele mai scurte distanțe și în cele mai mari energii sondate vreodată în laborator, testându-se astfel cea mai bună teorie actuală a naturii: modelul standard de fizică a particulelor. Și Acceleratorul a permis oamenilor de știință să descopere bosonul Higgs, ultima piesă lipsă a modelului. Totuşi, teoria este încă departe de a fi pe deplin înțeleasă.

Una dintre caracteristicile sale cele mai neînţelese este descrierea forței nucleare tari, cea care ține împreună nucleul atomic. Nucleul este alcătuit din protoni și neutroni, care sunt la rândul lor compuși din trei particule minuscule numite quarci (există șase tipuri diferite de quarci: up, down, charm, strange, top și bottom). Dacă am opri forța nucleară tare pentru o secundă, toată materia s-ar dezintegra imediat, într-o supă de quarci liberi – o stare care a existat pentru o clipă trecătoare la începutul Universului.

Teoria forţei nucleare tari are o bază solidă: ea descrie modul în care quarcii  interacționează prin forța tare prin schimbul de particule numite gluoni. Cu toate acestea, modul în care interacționează gluonii cu quarcii face ca forța tare să se comporte foarte diferit de electromagnetism. În timp ce forța electromagnetică devine mai slabă pe măsură ce îndepărtați două particule încărcate, forța tare devine de fapt mai puternică pe măsură ce îndepărtați doi quarci. Drept urmare, quarcii sunt închişi pentru totdeauna în interiorul particulelor numite hadroni – particule formate din doi sau mai mulți quarci – care includ protoni și neutroni.

Un articol cuprinzător pe această temă puteţi citi pe The Conversation


Lasă un comentariu