Un paradox greu de descifrat de fizicieni: dacă aţi intra într-o gaură neagră, aţi fi şi viu şi mort în acelaşi timp!

 • 124
 •  
 •  
 •  
  124
  Shares

V-ați puteți imagina că sunteți vii și morți în același timp sau că vă simțiți simultan în două realități diferite? Pare a fi incredibil și imposibil, dar exact așa se poate întâmpla cu voi dacă ați căzut într-o gaură neagră.

Mulți se întreabă ce se întâmplă cu o persoană dacă ar fi atrasă de o gaură neagră. Adevărul este că nimeni nu știe, dar există câteva teorii fascinante, iar una dintre ele vorbește despre paradoxul de informații al găurii negre, pe care nimeni nu a reușit să-l rezolve, nici măcar faimosul fizician Stephen Hawking.

O gaură neagră este un loc în care legile fizicii, așa cum le cunoaștem astăzi, se dizolvă și acesta este unul dintre motivele pentru care aceste obiecte cosmice uriașe sunt atât de fascinante. O gaură neagră poate apărea la moartea unei stele mari care a rămas fără combustibil pentru fuziunea nucleară și s-a prăbușit sub propria gravitaţie. Existența găurilor negre a fost confirmată teoretic, iar astronomii estimează că doar în galaxia noastră există peste 100 de milioane de găuri negre. Unele dintre aceste găuri negre au o masă de aproximativ 10 miliarde de ori mai mare decât cea a Soarelui.

În interiorul unei găuri negre, câmpul gravitațional devine atât de puternic încât nici măcar lumina nu poate scăpa. Şi, dacă credeţi că veţi muri cu siguranţă după ce veţi fi atraşi într-o asemenea gaură neagră, să ştiţi că lucrurile sunt mult mai bizare decât credeţi.

O gaură neagră ar trebui să stocheze informații despre materia care a fost atrasă acolo, dar calculele sugerează că informațiile fizice ar putea să dispară permanent într-o gaură neagră, permițând multor stări fizice să devină în aceeași stare.

Cel mai bun mod de a înțelege paradoxul găurii negre este printr-un exemplu. Să presupunem că prietenul vostru, să-i spunem Mihai, privește de la distanță cum intraţi într-o gaură neagră. Mihai vă poate vedea cum intraţi în gaura neagră, până când vă evaporaţi. În ochii lui Mihai, sunteţi mort.

Dar acum vine cu adevărat ciudăţenia: vă aflaţi în gaura neagră, dar nu sunteţi mort. Vă aflaţi în viață, chiar dacă Mihai v-a văzut că aţi murit. Uimitor, nu-i așa? Acesta este paradoxul informațiilor privind gaura neagră. Nu este o iluzie și nici dvs. şi nici Mihai nu sunteţi nebuni.

Conform legilor fizicii, sunteţi morţi în afara găurii negre și trăiţi în ea. Fizicienii încearcă să desluşească acest paradox. Unii au sugerat că nimic nu e paradoxal, din moment ce ambele realități nu pot fi observate în același timp. Există și unii care încearcă să rezolve paradoxul, vorbind despre “clonare”.

Leonard Susskind, profesor de Fizică Teoretică de la Universitatea Stanford și director al Institutului de Fizică Teoretică Stanford, a declarat că nu există un adevărat paradox pentru că nimeni nu poate vedea clona dvs. Mihai vede doar o copie a dvs. Voi vedeți doar o copie a dvs. Nu există un al treilea observator care să poată vedea simultan atât înăuntrul cât și în afara unei găuri negre. Aşadar, nicio lege a fizicii nu este încălcată…


 • 124
 •  
 •  
 •  
  124
  Shares

Adblock Detectat

Intretinerea acestui site este una costisitoare. Singurele venituri care ne sustin activitatea sunt din publicitatea on-line. Browserul dvs. are instalat un ad-blocker care nu permite afisarea acestora. Pentru citirea articolului, va rugam sa dezactivati modulul Adblock (whitelist / Pause on this site). Va multumim pentru intelegere!

Refresh Page