Lumile paralele nu numai că există, dar ele şi interacţionează cu Universul nostru – spune o nouă teorie a mecanicii cuantice


Imagine: needpix.com (Commons Creative – free)

Mecanica cuantică este atât de ciudată și parcă lipsită de logică încât fizicianul Richard Feynman a spus odată: „Cu siguranţă pot spune că nimeni nu înțelege mecanica cuantică”. Încercările de a explica unele dintre consecințele bizare ale mecanicii cuantice au dus la apariţia unor teorii în acest domeniu, cum ar fi „interpretarea de la Copenhaga”.

Acum există o nouă teorie, numită „ipoteza lumilor multiple în interacţiune”. Teoria sugerează nu numai că există lumi paralele, dar ele chiar interacționează cu lumea noastră la nivel cuantic și sunt astfel sunt detectabile. Deși încă la nivel de speculaţii, teoria poate ajuta la explicarea unor consecințe bizare inerente mecanicii cuantice.

Teoria este un derivat al ipotezei interpretării lumilor multiple din mecanica cuantică – o idee care susține că toate evenimentele trecute şi viitoare posibile sunt reale, fiecare reprezentând o lume reală, deși paralelă.

Sean Carroll, fizician teoretic la Institutul Tehnologic din California, susține teoria lumilor multiple, aceasta fiind subiectul noii sale cărți – „Something Deeply Hidden”, adică „Ceva profund ascuns”.

„Este absolut posibil să existe mai multe lumi în care ai luat diferite decizii”, spune Carroll, într-un interviu acordat lui NBC News. „Nu știm dacă numărul lumilor este finit sau infinit, dar este cu siguranță un număr foarte mare; nu există un număr fix, ca de exemplu, 5″, adaugă fizicianul.

O problemă a ipotezei interpretării lumilor multiple este aceea că ea nu poate fi testată, deoarece observațiile nu pot fi făcute decât în ​​lumea noastră. Evenimentele din lumile paralele nu pot fi decât imaginate. Dar, noua teorie derivată – „ipoteza lumilor multiple în interacţiune” – sugerează că lumile paralele pot interacționa la nivel cuantic.

Ideea de universuri paralele în mecanica cuantică a existat încă din 1957. În binecunoscuta ipoteză a interpretării lumilor multiple, fiecare univers se ramifică într-o mulţime de universuri noi, de fiecare dată când se face o măsurare cuantică. Prin urmare, toate posibilitățile sunt realizate. De exemplu, în unele universuri, asteroidul care a ucis dinozaurii acum 65 de milioane de ani a ratat Pământul. În altele, Australia a fost colonizată de portughezi şi nu de britanici. Însă criticii pun la îndoială realitatea acestor alte universuri, deoarece acestea nu influențează deloc Universul nostru.

Şi aici intervine „ipoteza lumilor multiple în interacţiune” care spune că există o forță universală de repulsie între lumile paralele apropiate (adică similare), care tinde să le facă mai diferite. Astfel, efectele cuantice pot fi explicate prin această forță.

Dar, ar putea oamenii să interacţioneze cu alte lumi? Cum ar putea arăta viața voastră dacă aţi face alegeri diferite la un moment? Poate într-o zi vom putea să ne uităm la una dintre aceste lumi alternative și să aflăm răspunsul…