Cercetătorii caută acum cea de-a cincea forţă a naturii, care ar putea revoluţiona totul: forţa întunecată


Căutarea ambițioasă pentru a cincea forță a naturii ar putea revoluționa înțelegerea noastră asupra Cosmosului. Natura exactă a materiei întunecate și a energiei întunecate, despre care se crede că reprezintă până la 96% din Universul observabil, rămâne unul dintre cele mai importante mistere nesoluționate din fizica modernă.

Acum, în încercarea de a găsi o modalitate nouă pentru a înțelege „sectorul întunecat“ al Cosmosului, oamenii de știință au lansat o nouă căutare pentru a cincea forță a naturii – așa-numita „forta întunecată“.

„În prezent, nu știm de ce ea compune mai mult de 90% din Univers”, a spus cercetătorul Mauro Raggi de la Universitatea Sapienza din Roma. „Dacă găsim această forță, ea va schimba paradigma pe care o avem acum. Ar deschide o nouă lume și ne va ajuta să înțelegem particulele și forțele care compun sectorul întunecat”.

Cercetarea va folosi un instrument cunoscut sub numele de Anihilarea Pozitronului în Experimentul cu Materia Întunecată (PADME), care este localizat la Institutul Național de Fizică Nucleară de lângă Roma. Experimentul implică bombardarea unei plăci de diamant super-subțiri cu un flux de pozitroni. În mod normal, pozitronii se vor uni cu electronii și vor dispărea într-o izbucnire de energie, producând doi fotoni. Dacă totuși există a cincea „forță întunecată”, atunci uneori aceste coliziuni ar trebui să producă un foton și un foton „întunecat” – echivalentul sectorului întunecat.

„Ar fi cu siguranță un lucru enorm în fizică dacă s-ar găsi dovezi ale unui sector întunecos„, a declarat Bryan McKinnon de la Universitatea din Glasgow. „Acest lucru este etichetat astfel, pentru că este chestia pe care nu o înțelegem.”

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): theguardian.com