În 1999, această femeie a încetinit viteza luminii la 17 metri/secundă. Mai târziu, ea a oprit lumina complet şi a manipulat-o…


În 1999, fiziciana daneză Lene Hau a reușit să încetinească viteza luminii până la 17 metri/s. Mai târziu, ea a oprit lumina complet și, nu numai asta; ea a putut, de asemenea, să manipuleze lumina. Potrivit lui Albert Einstein, lumina sau fotonii nu pot călători mai repede de 300.000 km/s. Dr. Hau a spus însă că faimosul geniu ar fi „probabil șocat” de rezultatele experimentelor ei.

În 1999, în timp ce lucra la Institutul Rowland pentru Știință din Boston (SUA), ea și echipa ei au încetinit lumina de 20 de milioane de ori, făcând-o să se miște cu doar 61 km/h. Au realizat acest lucru prin trecerea unui fascicul de lumină printr-un nor minuscul de atomi, care au fost răciți la temperaturi incredibil de scăzute, mult mai reci decât spațiul gol dintre stele. Când atomii devin extrem de reci, ei își pierd identitatea și se amestecă. La temperaturi suficient de scăzute, o colecție de milioane de atomi se poate comporta ca un singur „superatom”. Această colecție este cunoscută sub denumirea de „Condensat Bose-Einstein”.

În 2001, ea a făcut un mare progres. Folosind un dispozitiv special construit de ea, fiziciana a luat mai mulţi atomi de sodiu și i-a răcit la puțin peste temperatura de zero absolut. Apoi, ea a tras un fascicul de lumină în acești atomi de sodiu și, în mod uimitor, lumina s-a oprit. Lumina s-a oprit în interiorul atomilor de sodiu. Acest lucru poate suna complicat, dar are o aplicație utilă pentru computer. Dacă poți controla, opri și manipula lumina, ai putea crea un nou tip de supercomputer rapid numit computer cuantic. În loc să stocheze informații pe un disc, aceste computere cuantice ar folosi lumina pentru a stoca și trimite informații prin fibre optice.

Sursa: articolul „Researchers now able to stop, restart light” / harvard.edu