Un fizician a împlinit visul lui Einstein? El crede că Universul are o simplă regulă de bază, care poate explica totul


Fizicianul Stephen Wolfram a făcut un anunţ uluitor: crede că a descoperit un cadru care unifică teoria relativităţii generale, mecanica cuantică și tot ceea ce știm despre fizică și, în final, vom avea un model al Universului nostru. Cu alte cuvinte, el lucrează la o teorie universală care să explice tot ce ţine de fizică. Asta, deşi de circa 100 de ani, mulţi fizicieni de renume (precum Einstein) tot au căutat o asemenea teorie universală şi n-au găsit-o.

Wolfram spune că se poate face o paralelă cu jocurile pe calculator. Astfel, atunci când se aplică de mai multe ori un set simplu de reguli unui sistem, pot apărea lucruri foarte interesante. De exemplu, în jocul video din 1970 „Game of Life”, regulile simple cu privire la comportamentul celulelor dintr-o reţea, pot să producă „creaturi” care se mişcă la orice algoritm.

În mod similar, Wolfram teoretizează că structura Universului, precum și tot ceea ce se află în el, rezultă dintr-o simplă regulă de bază care este aplicată din nou şi din nou. El nu spune că Universul este un computer (adică, a fost „construit”), ci crede că el este computaţional în natura sa. Alături de studenţii săi, Wolfram a dus teoria sa departe, spunând că nu se aștepta să obțină rezultate teoretice atât de bune.

„Am reprodus ceea ce făcusem în anii ’90″, scrie Wolfram. „Și din regulile simple, fără structură, au apărut spațiul, timpul, relativitatea, gravitaţia și indicii ale mecanicii cuantice”. Cu alte cuvinte, legile fizicii așa cum le știm, păreau să apară din repetiţia unor reguli simple, fără ca aceste legi să fie codificate în simulare. Cu regula corectă, Wolfram și echipa lui, susțin că putem avea un model al Universului nostru.

„Ideea că ar putea exista o regulă elementară de calcul care să reproducă cu succes întregul Univers fizic ar putea părea la început oarecum absurdă, deși nu pare să existe vreun motiv fundamental (nici în fizică, nici în matematică, nici în filozofie) prin care să presupunem că o astfel de regulă nu ar putea exista. Mai mult decât atât, chiar dacă posibilitatea unei astfel de reguli este destul de îndepărtată, atunci este ușor jenant pentru noi să nu o căutăm. Obiectivul Proiectului de Fizică Wolfram (Wolfram Physics Project) este acela de a efectua această căutare”, spune cercetătorul.

Mulți fizicieni tradiționalişti vor considera proiectul lui Wolfram ca fiind o nebunie, dar asta nu înseamnă neapărat că ideile sale sunt greșite. Şi, dacă până la urmă se va dovedi că el are dreptate?

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): pcgamer.com

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock