Teoria relativităţii a lui Einstein pusă la îndoială? Un nou model privind gravitaţia – „Teoria Cameleonului” – ar putea explica mai bine Universul


Fizicienii de la Universitatea din Durham, Marea Britanie, au simulat Cosmosul, folosind un model alternativ pentru gravitație, o așa numită „teorie a Cameleonului”.

Simulările pe calculator au arătat că galaxiile ca a noastră (Calea Lactee), s-ar putea încă forma în Univers, chiar și cu legi diferite ale gravitaţiei, iar teoria relativității generale a lui Einstein ar putea să nu fie singura modalitate de a explica modul în care funcționează gravitaţia sau cum se formează galaxiile.

Constatările arată viabilitatea „teoriei Cameleonului” (numită aşa pentru că îşi schimbă comportamentul în funcție de mediu), aceasta fiind o alternativă la teoria relativităţii generale, pentru explicarea formării structurilor din Univers.

Relativitatea generală a fost dezvoltată de Albert Einstein la începutul anilor 1900 pentru a explica efectul gravitațional al obiectelor mari din spațiu, de exemplu pentru a explica orbita lui Mercur în sistemul solar. Este fundamentul cosmologiei moderne, dar joacă un rol și în viața de zi cu zi, de exemplu în calcularea pozițiilor GPS în smartphone-uri.

Oamenii de știință știu deja din calculele teoretice că „teoria Cameleonului” poate reproduce cu succes teoria relativității generale din sistemul nostru solar. „Teoria Cameleonului permite modificarea legilor gravitației astfel încât să putem testa efectul schimbărilor gravitației asupra formării galaxiilor”, a declarat cercetătorul Dr. Christian Arnold, de la Institutul de Cosmologie Computaţională din Durham, într-un comunicat de presă.

„Prin simulările noastre am arătat pentru prima dată că, chiar dacă schimbăm gravitaţia, acest lucru nu ar împiedica formarea galaxiilor. Cercetarea noastră nu înseamnă că relativitatea generală este greșită, dar arată că ea nu trebuie să fie singura modalitate de a explica rolul gravitației în evoluția Universului”.

Studiul original îl puteţi găsi AICI.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock