Descoperire de senzaţie: găurile negre, aşa cum le cunoaştem noi, s-ar putea să nu existe!


Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)

A văzut cineva vreodată vreo gaură neagră? Ştie cineva sigur din ce este ea alcătuită? Răspunsul la aceste întrebări este NU, dar oamenii de ştiinţă lucrează cu acest concept teoretic de peste 100 de ani, odată cu teoria relativităţii a lui Einstein.

Aşadar, conform oamenilor de ştiinţă, o gaură neagră este o regiune în spațiu-timp cu o forță gravitațională atât de mare încât nimic – nici măcar particulele și radiația electromagnetică ca lumina – nu poate scăpa odată intrat în ea. Teoria relativității generale prezice că o masă suficient de compactă poate deforma spațiul și timpul astfel încât să formeze o gaură neagră.

Dar acum, doi fizicieni de la Universitatea Manoa din Hawaii au lansat ipoteza că găurile negre ar putea să nu fie aşa cum ele sunt descrise mai sus, ci nişte obiecte cosmice bizare, pline cu energie întunecată, misterioasa forţă despre care credem că guvernează extinderea accelerată a Universului.

Rezultatele celor doi sugerează că toată energia întunecată necesară pentru extinderea accelerată a Universului ar putea fi conţinută exclusiv în aceste obiecte ultradense pe care le numim găuri negre.

Citiţi mai multe în articolul original de pe Live Science.