O echipă de cercetători a publicat noi calcule care arată imagini uluitoare ale substructurii din interiorul găurii negre, ce „îndoaie” lumina din cauza forţei gravitaţionale puternice. „Imaginea unei găuri negre conține de fapt o serie de inele suprapuse”, a declarat într-un comunicat de presă Michael Johnson de la Centrul pentru Astrofizică Harvard și Smithsonian.
„Fiecare inel succesiv are aproximativ același diametru, dar devine din ce în ce mai clar, deoarece lumina sa a orbitat gaura neagră de mai multe ori înainte de a ajunge la observator. Cu tehnologia actuală de imagine EHT, am descoperit doar o parte din complexitatea care ar trebui să apară în imaginea oricărei găuri negre.”
Deoarece găurile negre captează orice fotoni care traversează orizontul evenimentelor, ele aruncă o umbră asupra emisiilor lor strălucitoare din gazul fierbinte. Un „inel fotonic” înconjoară această umbră, produsă de lumina care este concentrată de gravitația puternică din apropierea găurii negre. Acest inel fotonic poartă amprenta găurii negre – dimensiunea și forma ei. Cu tehnologia actuală de imagine EHT, cercetătorii găurilor negre au un instrument nou pentru a studia aceste obiecte cosmice extraordinare.
„Fizica găurilor negre a fost întotdeauna un subiect frumos, cu implicații teoretice profunde, dar acum a devenit și o știință experimentală”, spune Alex Lupsasca de la Harvard Society of Fellows. „În calitate de teoretician, sunt încântat să aduc în sfârșit date reale despre aceste obiecte la care ne gândim abstract de atât de mult timp.”
Un alt cercetător, George Wong, de la Universitatea Illinois din Urbana-Champaign, a dezvoltat un software pentru a produce imagini simulate cu găuri negre, la rezoluții mai mari decât au fost calculate anterior, putându-se descompune în subimagini, aşa cum se poate vedea la începutul acestui articol.