„Marele” astrofizician Hawking crede că a descoperit misterul găurilor negre! Am o veste proastă pentru el: s-ar putea ca găurile negre nici măcar să nu existe!


gaura neagra hawkingIată cum „marele Hawking” ne explică el un mare secret al Universului. Citez de pe evz.ro:

Legendarul astrofizician britanic Stephen Hawking uimeşte din nou cu o teorie bulversantă menită să lămurească misterul găurilor negre. “O gaură neagră de dimensiuni uriaşe şi care se mai şi roteşte nu este altceva decât un pasaj către un alt univers. De acolo nu te mai poţi întoarce însă în universal nostrum”, a precizat celebrul savant. „Găurile negre nu sunt nici măcar atât de negre pe cât se spune şi nici închisori veşnice nu sunt, aşa cum se credea odată”, a mai spus omul de ştiinţă, adăugând că „lucrurile nu rămân blocate într-o gaură neagră”.

„Dacă simţi că ai intrat într-o gaură neagră, nu renunţă. Există o cale de ieşire”, a spus Hawking. Potrivit teoriei fizicianului britanic, lucrurile nu sunt înghiţite şi distruse, ci găurile negre stochează informaţia într-o hologramă bidimensională în orizontul evenimentelor, sfera care înconjoară gaură neagră, o graniţa în spaţiu-timp.

Practic, lucrurile nici nu ajung în interiorul găurii negre. „Informaţia este stocată nu în interiorul găurii negre aşa cum ar fi de aşteptat, ci la graniţa sa, în orizontul evenimentelor”, a spus Hawking. Informaţia este „tradusă” într-o hologramă. „Ideea este că super-traducerile sunt o hologramă a particulelor care intră (…) Aşadar, conţin toate informaţiile care altfel ar fi pierdute”, a mai explicat fizicianul.

Am şi eu câteva lucruri de comentat la această ştire:

1) Eu nu am încredere deloc în Hawking. Cine i-a observat cariera cu atenţia, a observat că acesta şi-a schimbat foarte des părerile cu privire la anumite teorii ale fizicii. De ce am avea acum mai multă încredere în el? Poate peste 5 ani, o să ne spună altceva despre găurile negre.

2) Mă mir cum multe site-uri din lume preiau spusele lui Hawking ca pe o axiomă, ca pe un adevăr general, uitând că tot ceea ce spune el sunt doar nişte simple ipoteze şi nimic mai mult.

3) Nimeni nu a obţinut şi nu a vizualizat vreodată vreo gaură neagră adevărată. Aceasta există doar teoretic în calcule, însă definiţia găurii negre e aceea că nu poată fi observată, ci doar intuită prin interacțiunea cu restul materiei. Acum, se pune întrebarea: dacă găurile negre pur şi simplu nu există, ele fiind o născocire a fizicienilor? La această concluzie ajunge şi Dr. Laura Mersini-Houghton, fizician la Universitatea din North Carolina. Într-o lucrare ştiinţifică publicată pe arxiv.org, ea spune că, din punct de vedere matematic, este imposibil ca găurile negre să se formeze măcar.

Fizicienii ne spun că o gaură neagră se formează în momentul în care o stea se află pe moarte şi se prăbuşeşte sub propria forţă gravitaţională, devenind un singur punct în spaţiu. Gravitaţia din regiunea înconjurătoare a aşa-zisei singularităţi este atât de intensă, încât nici măcar lumina nu poate scăpa; de aici şi termenul de „gaură neagră”.

Dar, Dr. Laura Mersini-Houghton crede că, odată ce o stea se prăbuşeşte, îşi expulzează masa odată ce se micşorează, aşadar nu e nevoie de existenţa găurii negre. Aşadar, are loc o „explozie” şi nu o „implozie”. În acest caz, unde mai apar găurile negre?

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock