Misterul fotografiei fantastice „marca NASA”, ce a fost capturată de pe Staţia Spaţială Internaţională! Se vede Soarele răsărind, dar apar şi stele în fundal… Ce naiba se întâmplă!?


Pamant SSI rasarit de SoareDeşi nu sunt expert sau profesionist în tehnica fotografică, totuşi stăpânesc bine noţiunile de bază şi chiar unele avansate. De aceea, când văd fotografia publicată pe site-ul NASA – nasa.gov – pe 11 august 2015, deja ceva nu-mi miroase a bine. Fotografia este însoţită de un titlu – „Bună dimineaţa de pe Staţia Spaţială Internaţională” – şi de următorul text:

Astronautul NASA Scott Kelly, aflat într-o misiune de un an pe Staţia Spaţială internaţională, a făcut această fotografie al unui răsărit de soare, pe care a postat-o pe social media pe 10 august 2015. Kelly a scris: „#Bună dimineaţa celor din vestul #SUA. Se pare că se întâmplă multe acolo jos. #AnInSpatiu”.

Staţia spaţială şi echipajul ei orbitează Pământul de la o altitudine de 350 de kilometri, cu o viteză de aproximativ 28.000 km/h. Întrucât staţia face o călătorie în jurul globului în aproximativ 92 de minute, echipajul experimentează 16 răsărituri şi apusuri de soare în fiecare zi.

Toată problema e aceea că, dacă vă uitaţi bine la fotografie, în spatele Soarelui care răsare se văd foarte bine stelele, ceea ce ar trebui să fie puţin cam imposibil. Iar dacă fotografia a fost luată cu un timp de expunere îndelungată (pentru a capta cât mai multă lumină, inclusiv stelele din fundal), ţinând cont de viteza fantastică cu care se mişcă Staţia Spaţială Internaţională (28.000 km/h), lumina stelelor ar trebui să apară foarte blurată, ceea ce nu e cazul în fotografie. Atunci, cum a fost luată poza? A fost editată ea ulterior cu Photoshop, aşa cum NASA obişnuieşte de multe ori? (vedeţi, de exemplu, articolul acesta din 2011: Poza incredibilă a planetei Saturn, publicată de NASA, e chiar incredibilă. De ce nu-şi angajează NASA experţi mai buni în Photoshop?).

Pamant SSI rasarit de Soare 2

Pe de altă parte, revenim la o poză faimoasă din istoria astronauticii, cea care ar fi fost luată în timpul misiunii spaţiale Apollo 8, şi în care Pământul apare atât de frumos, deasupra orizontului Lunii. Este o minunată imagine a Pământului nostru cel albastru, ce contrastează cu spaţiul întunecat, vast şi fără culoare al Lunii.

pamant de pe Luna

Uitaţi-vă atenţi la poza de mai sus: de ce nu apar deloc stelele în fundal? Adică, stelele se văd aşa de bine în fundalul Soarelui care răsare, în cazul Staţiei Spaţiale Internaţionale, şi nu se văd deloc în poza de mai sus! Iar explicaţia NASA de atunci a fost următoarea: „Atunci când o cameră foto face poze asupra Pământului şi a Lunii strălucitoare, stelele licărinde nu pot apărea în fotografii”. Buun! Şi acum, cum de naiba se văd stelele, atunci când apare Soarele şi mai strălucitor!?

NASA ne minte cu bună intenţie: ori poza cu Pământul văzut de pe Lună a fost falsificată, ori poza recentă dată publicităţii. Ori amândouă!

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock