Arheologii din Iraq au descoperit un oraș, care a fost pierdut pentru mai mult de 2.000 de ani, cu ajutorul fotografiilor din dronă și a imaginilor de spionaj declasificate.
Qalatga Darband, despre care se crede că a fost fondat în anul 331 î.Hr. de Alexandru cel Mare, a fost descoperit de o echipă de arheologi iraqieni și britanici, condusă de experți de la Muzeul Britanic. John MacGinnis, care conduce echipa de la fața locului, a declarat pentru „The Times„: „E cam devreme să spunem asta, dar credem că a fost un oraș plin de viață, pe un drum dintre Iraq şi Iran”.
Situl arheologic a atras atenția arheologilor după ce CIA a declasificat mai multe fotografii realizate din satelit în anii 1960, toate acestea părând să arate conturul unor ruine. Dr. MacGinnis și colegii săi au folosit apoi drone pentru a descoperi contururile clădirilor care au rămas sub pământ de secole întregi.
Personalul de la Muzeul Britanic pregăteşte experți în domeniul patrimoniului iraqian într-o schemă finanțată de guvern, menită să-i ajute pe arheologi să protejeze siturile de importanță istorică în zonele din Orientul Mijlociu care au fost grav afectate de războaie. Programul de instruire cuprinde tehnici avansate, inclusiv sisteme de poziționare globală, imagini prin satelit și geofizică.
Serviciile iraqiene de patrimoniu arheologic au fost grav afectate de haosul care a urmat invaziei Iraq-ului în 2003 de către SUA. ISIS a distrus o serie de situri istorice în scopuri de propagandă, inclusiv părți mari ale orașului vechi asyrian Niveneh și a templului Baalshamin din Palmyra.
Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): The Independent