Derinkuyu: un imens oraș subteran de 85 de metri adâncime! A fost construit el încă dinaintea „Marelui Potop”, adică acum peste 12.000 de ani?


Derinkuyu este un imens oraș subteran de 85 de metri adâncime. Are locuinţe, băi, bucătării, depozite… tot ce ai nevoie pentru a trăi. Se crede că partea sa principală a fost realizată între secolele VII și VIII î.Hr., dar ar putea fi mult mai vechi. Un alt punct de subliniat este că s-a găsit o legătură cu mitologia zoroastrismului, unde sunt descrise zeul Ahura Mazda și construcția unui adăpost subteran pentru a rezista unei „ierni fatale” (epoca de gheață?).

Numele „Derinkuyu” înseamnă „fântână adâncă”. A fost considerat un oraș pierdut până în 1963, când a fost descoperit întâmplător. Ruinele sunt situate în Cappadocia, o regiune istorică a Anatoliei (Turcia) care se remarcă prin numărul masiv de 200 de orașe subterane Derinkuyu este de șase ori mai mare decât toate. Iată mai jos o ilustrație a etajelor subterane din Derinkuyu.

Arheologii cred că Derinkuyu a fost construit în anii 800 î.Hr. de către frigieni, un popor indo-european. Alții concluzionează că a fost construit de hitiți în anii 1.600 î.Hr. Tunelurile au fost extinse de diferite culturi în următoarele secole: bizantini, perși, greci etc. Toți ar fi folosit aceste locuințe pentru a se refugia din diferitele războaie pe care le-a suferit această regiune, precum războaiele arabo-bizantine (780-1180 d.Hr.).

Orașul are locuințe complexe, cu tot ce este necesar pentru a trăi confortabil: camere, băi, bucătării, depozite de alimente, fântâni… chiar și biserici mici. Există, de asemenea, săli de școală și grajduri pentru animale domestice. Printre cele mai impresionante a fost ingineria de a construi o mare rețea de canale de ventilație și o rețea de apeducte cu apă dulce.

Arheologul Omer Demir crede că această lume subterană ar putea fi mult mai veche decât civilizaţia frigienilor sau hitiților, ajungând până în epoca paleolitică (acum 12.000 de ani!). Cercetătorii alternativi, bazați pe mitologia antică, afirmă că Derinkuyu ar fi fost construit de antediluvieni, pentru a se proteja de „Marele Potop”. Dar nu ar fi fost inundat? Orașul subteran are de fapt un sistem de etanșare ermetică cu roți uriașe de stâncă.

Există, de asemenea, o legătură cu vechea religie a zoroastrismului: profetul Yima a fost contactat de Ahura Mazda, un zeu al cerului. Motivul a fost indicația de a construi un adăpost în subteran, pentru a-i proteja pe locuitorii Capadociei de o „iarnă fatală”. Iarna aceasta ar fi putut reprezenta o eră glaciară (cu peste 12.000 de ani în urmă!).

Teoria unui refugiu în faţa unui dezastru natural are sens (ca o epocă de gheață). Este de remarcat faptul că oraşul subteran a apărut pentru prima dată menţionat în texte religioase.

Menţiune: Fotografia de la începutul articolului este doar ilustrativă şi nu prezintă oraşul Derinkuyu

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock