Un imens roi globular de stele a fost aruncat de găurile negre masive din centrul galaxiei M87 şi se îndreaptă spre Pământ cu viteza incredibilă de peste 3 milioane de km pe oră!


roi de stele pamantMie îmi place mult astronomia. Când aveam vreo 10 ani, îmi cumpăram din banii proprii (câştigaţi la urat) cărţi despre comete şi stele; alţii, la vârsta aceea, îşi cumpărau îngheţată, sucuri, gumă de mestecat sau hamburgeri. Asta e diferenţa între mine şi unii care mă critică, fără să aibă prea mult în creier. Eu de mic citeam cărţi, în afara programei şcolare, iar ei se distrau. Dar, să revenim la ştirea astronomică de pe site-ul foxnews.com:

Astronomii spun că au descoperit un roi de stele care a fost „aruncat” în direcția Pământului , la o viteză de peste 3 milioane de kilometri pe oră. Roiul, denumit HVGC-1, îşi are originea în galaxia M87 și este de așteptat să se deplaseze prin spațiu, umplând golurile dintre alte galaxii (Reamintesc că această galaxie-gigant, M87, se află la o distanţă de peste 50 de milioane de ani-lumină faţă de Pământ).

„Astronomii au mai descoperit stele „fugare” şi înainte, dar aceasta este prima dată când am găsit un roi de stele mişcătoare”, a spus Nelson Caldwell de la Centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizică, autorul principal al unui studiu care va fi publicat în „Astrophysical Journal”.

„HVGC” vine din limba engleză şi înseamnă „aglomeraţie globulară de mare viteză” („HyperVelocity Globular Cluster”). Aceste roiuri sunt grupări de mii de stele conținute în interiorul unei „mingi”, cu diametrul de câteva zeci de ani-lumină.

Echipa a descoperit HVGC-1, folosind telescopul MMT din Arizona, după ce a studiat ani la rând spațiul din jurul lui M87. Un computer a calculat ulterior viteza roiului. „Nu ne-am așteptat să găsim ceva care se mișcă atât de repede”, a declarat Jay Strader, de la Universitatea de Stat din Michigan, co-autorul studiului.

Galaxia noastră, Calea Lactee, are în jur de 150 de roiuri globulare, în timp ce galaxia M87 deține mii de asemenea aglomerări de stele. Astronomii cred că HVGC-1 a atins această viteză imensă, după ce trecut prin două găuri negre supermasive din centrul lui M87, care au acționat ca o praștie, aruncând stelele cu o viteză foarte mare.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO