Senzaţional! În sfârşit materia întunecată poate fi „văzută”

992 vizualizari

materia intunecataDupă 9 ani de cercetări, nişte detectoare au înregistrat la circa 600 de metri sub pământ, într-o veche mină de fier din SUA, două detecţii ceea ce ar putea fi particule de materie întunecată, anunţă cotidianul britanic The Telegraph. Aceste particule descoperite poartă numele de „wimp” („weakly interacting massive particles”, adică „particule de interacţiune masivă slabă”), cele mai probabile candidate la materia întunecată. Totuşi aceste detecţii nu sunt suficiente pentru a rezolva 100% descoperirea materiei întunecate. Există anumite şanse ca această descoperire să se datoreze unui „zgomot” accidental din fundal. Oamenii de ştiinţă afimă că cinci detecţii ar fi suficiente pentru a confirma prezenţa particulelor Wimp.

Teoria materiei întunecate a fost introdusă de fizicieni pentru a explica anomaliile ciudate în viteza rotaţională a galaxiilor. Masa totală a tuturor stelelor, a gazelor şi a prafului din aglomeraţiile galaxiilor e de 5 ori mai redusă decât efectele gravitaţionale observate. Oamenii de ştiinţă au fost astfel forţaţi să ajungă la concluzia că lipseşte un material, căruia i s-a spus „întunecat”, deoarece e complet invizibil.

Materia întunecată este estimată a ocupa 23% din întreg spaţiul Universului; se crede că joacă un rol major în evoluţia galaxiilor. Fără materia întunecată, galaxiile nu s-ar mai putea grupa pentru a forma aglomeraţii sau supra-aglomeraţii. Nimeni nu ştie exact ce reprezintă „materia întunecată”, dar fizicienii spun că ea s-ar asemăna cel mai mult cu particulele Wimp. Acestea, deşi au o masă, ele au un efect extrem de scăzut sau n-au niciun efect asupra materiei obişnuite. Această particularitate le face să fie extrem de greu de detectat.