Enigma celor şapte poduri din Konigsberg


bridgea6cVechiul oraş german Konigsberg, în care s-a născut Kant (după cel de al doilea război mondial a devenit enclavă  rusească, primind numele Kaliningrad) este traversat de râul Pregel, înainte de vărsarea lui în Marea Baltică. Pentru a trece dintr-o parte în alta a oraşului, locuitorii trebuiau să treacă peste şapte poduri, care făceau legătura între diferite zone ale acestuia. Ei i-au trimis celebrului matematician Euler o scrisoare, rugându-l să rezolve următoarea problemă: pot fi parcurse toate cele şapte poduri, într-o singură zi, astfel încât să trecem o singură dată, într-un sens sau în altul, pe fiecare pod?

Euler n-a reuşit să demonstreze că este posibil. Într-adevăr, vă puteţi convinge singuri că – orice traseu aţi alege pentru a vă întoarce în zona de unde aţi plecat – sunteţi nevoit să traversaţi unul din poduri de două ori. Aşa a apărut o nouă ramură a matematicii, topologia, ale cărei începuturi se datorează lui L. Euler şi K. Gauss (1777 -1855), care, la început, a fost numită „geometria situs” (geometria locurilor).

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO