Site de secrete, stiinta si metafizica

Enigma celor şapte poduri din Konigsberg

8 38

bridgea6cVechiul oraş german Konigsberg, în care s-a născut Kant (după cel de al doilea război mondial a devenit enclavă  rusească, primind numele Kaliningrad) este traversat de râul Pregel, înainte de vărsarea lui în Marea Baltică. Pentru a trece dintr-o parte în alta a oraşului, locuitorii trebuiau să treacă peste şapte poduri, care făceau legătura între diferite zone ale acestuia. Ei i-au trimis celebrului matematician Euler o scrisoare, rugându-l să rezolve următoarea problemă: pot fi parcurse toate cele şapte poduri, într-o singură zi, astfel încât să trecem o singură dată, într-un sens sau în altul, pe fiecare pod?

Euler n-a reuşit să demonstreze că este posibil. Într-adevăr, vă puteţi convinge singuri că – orice traseu aţi alege pentru a vă întoarce în zona de unde aţi plecat – sunteţi nevoit să traversaţi unul din poduri de două ori. Aşa a apărut o nouă ramură a matematicii, topologia, ale cărei începuturi se datorează lui L. Euler şi K. Gauss (1777 -1855), care, la început, a fost numită „geometria situs” (geometria locurilor).

Citește și

Utilizăm cookie-urile pentru a îmbunătăţi funcţionalitatea site-urilor noastre, pentru a te ajuta să navighezi mai eficient de la o pagină la alta, pentru a memora preferinţele tale şi, în general, pentru a îmbunătăţi experienţa utilizatorilor. Accept Cititi mai multe

Politica de intimitate si Cookie