Ştiţi ce culoare are Soarele? 99% din voi aţi răspunde că e galben, dar vă înşelaţi…

786

Soare galbenÎn multe comunităţi de pe pământ există mitul conform căruia Soarele ar fi galben. Aici intră indienii americani, aborigenii australieni (Ce culoare are soarele de pe steagul aborigenilor?), olandezii şi aşa mai departe. Desigur, toţi aceştia se înşală.

O suprafaţă albă adoptă culoarea luminii care cade pe ea, iar acest lucru poate fi folosit pentru a demonstra că Soarele este alb. Gândiţi-vă ce se întâmplă atunci când purtaţi haine albe într-un club în care sunt reflectoare roşii. Hainele dumneavoastră par roşii. Ce se întâmplă cu o maşină albă în jurul prânzului, într-o zi însorită? Maşina albă rămâne absolut albă, fără să devină câtuşi de puţin galbenă. Soarele este alb. De fapt, Soarele reprezintă definiţia culorii alb.
Cum a apărut acest mit aproape universal?

Nu se ştie cu certitudine, dar una dintre explicaţii ar putea fi aceea că Soarele capătă o tentă galbenă doar în momentele în care poate fi privit în condiţii de siguranţă – atunci când se află aproape de orizont, la răsărit sau la apus. În aceste momente, lumina Soarelui trece printr-un strat de aer mult mai gros decât în mod obişnuit. Praful din aer înlătură nuanţa albastră, lăsând doar celălalt capăt al spectrului – culorile roşii-galbene.

Sau, poate că Soarele „pare” galben atunci când este comparat cu cerul albastru. Acest efect se manifestă atunci când cerul albastru este privit mai mult timp şi se aruncă apoi o privire rapidă către Soare. Cromatica vederii este, în acest caz, modificată spre albastru şi Soarele este perceput, pentru câteva clipe, suprapus peste imaginea reziduală, apărând galben-roşiatic.

Indiferent de felul în care a apărut, acest mit este transmis copiilor în momentul în care sunt învăţaţi să deseneze. Nu li se spune niciodată „desenaţi Soarele alb” ci „desenaţi Soarele galben”. Motivul este, probabil, foarte practic – culoarea aibă nu se vede prea grozav pe hârtia albă.

Ca urmare, aproape toţi credem că Soarele este galben, chiar dacă vedem în fiecare zi maşini albe şi haine albe.
Ele nu ar părea albe dacă Soarele ar fi cu adevărat galben. Iar Soarele se vede întotdeauna alb atunci când este privit rapid (când se află mult deasupra orizontului).

De ce ne lăsăm, atât de mulţi dintre noi, păcăliţi? Semănăm, puţin, cu personajele din seria Matrix, al căror întreg sistem senzorial este păcălit! Singurii care au văzut lumina sunt astronomii.