Trăim în creierul unei fiinţe interdimensionale sau într-o simulare avansată? Un studiu ştiinţific al cercetătorilor italieni a găsit similitudini uluitoare între creierul uman şi galaxiile Universului


Oamenii de știință au găsit asemănări în funcționarea a două sisteme complet diferite: rețeaua de celule neuronale din creierul uman și rețeaua cosmică de galaxii. Cercetătorii au studiat cele două sisteme din diferite unghiuri, uitându-se la structura, morfologia, capacitatea de memorie și alte proprietăți. Analiza lor cantitativă a arătat că procesele fizice foarte diferite pot crea structuri care împărtășesc niveluri de complexitate și organizare, deși dimensiunea lor variază cu 27 de ordine de mărime. Studiul neobișnuit (publicat în „Frontiers in Physics”) a fost realizat de specialiști italieni în două domenii foarte diferite: astrofizicianul Franco Vazza, de la Universitatea din Bologna și neurochirurgul Alberto Feletti, de la Universitatea din Verona.

Cercetătorii au scris în studiul lor: „Gradul uimitor de similitudine dezvăluit de analiza noastră pare să sugereze că auto-organizarea ambelor sisteme complexe este probabil guvernată de principii similare ale dinamicii rețelei, chiar dacă mărimile și procesele în joc sunt radical diferite”.

Una dintre cele mai convingătoare concluzii ale studiului este că rețeaua neuronală a creierului este un Univers în sine. Această rețea conține aproximativ 69 de miliarde de neuroni. Conform ultimilor studii, Universul observabil are o rețea de cel puțin 100 de miliarde de galaxii.

O altă asemănare este natura definită a rețelelor lor – neuroni și galaxii – care au noduri conectate prin filamente. Studiind numărul mediu de conexiuni la fiecare nod și gruparea conexiunilor de-a lungul nodurilor, cercetătorii au concluzionat că există „niveluri de acord” definite în conectivitate, sugerând că cele două rețele au crescut ca urmare a unor fizice similare timpurii.

Există și comparații interesante când vine vorba de compoziția fiecărei structuri. Aproximativ 77% din creier este apă, în timp ce aproximativ 70% din Univers este plin cu energie întunecată. Ambele sunt materiale pasive care joacă un rol indirect în structurile lor respective. Pe de altă parte, aproximativ 30% din masa fiecărui sistem este alcătuită din galaxii sau neuroni.

Oamenii de știință au descoperit, de asemenea, o similitudine izbitoare între fluctuațiile densității materiei din creier și rețeaua cosmică. Studiul ştiinţific spune: „S-a calculat densitatea spectrală a ambelor sisteme. Aceasta este o tehnică adesea folosită în cosmologie pentru a studia distribuția spațială a galaxiilor. Analiza noastră a demonstrat că distribuția fluctuației în cadrul rețelei neuronale cerebeloase la o scară de la 1 micrometru până la 0,1 milimetri urmează aceeași progresie a distribuției materiei în rețeaua cosmică, dar, desigur, la o scară mai mare, variind de la 5 milioane la 500 milioane de ani-lumină”.

Cercetarea asemănărilor dintre Univers și creierul uman ne invită să luăm în considerare posibilitatea ca totul în realitatea noastră să fie interconectat în moduri pe care abia începem să le înțelegem. Indiferent dacă trăim în mintea cuiva sau facem parte dintr-o simulare avansată, aceste teorii ne provoacă să ne extindem înțelegerea Universului și să reflectăm asupra propriei noastre existențe în moduri noi și profunde. În cele din urmă, știința și filosofia trebuie să lucreze împreună pentru a dezvălui misterele Universului și ale creierului uman.

Sursa: studiul ştiinţific „The Quantitative Comparison Between the Neuronal Network and Cosmic Web” / frontiersin.org

 

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock