Şansele de a trăi într-o simulare pe calculator a unei civilizaţii avansate sunt de 50% – cred cercetătorii


Imagine: pxfuel.com (Commons Creative – free)

Ce-ar fi să aflăm că tot ceea ce ştim despre lume este greşit, iar totul nu este decât o mare simulare pe computer?

Poate că toată lumea este controlată de o rasă avansată, aflată pe o planetă distopică. Deși acest lucru poate părea destul de SF, asemănător cu filmul „Matrix”, acest lucru devine din ce în ce mai acceptat și este discutat serios în lumea științifică.

Poate unul dintre cei mai cunoscuţi cercetători pe această temă este Nick Bostrom, un filozof de la Universitatea din Oxford. În lucrarea sa din 2003, el prezintă 3 ipoteze, dintre care una trebuie să fie adevărată. Acestea au devenit ulterior cunoscute sub numele de trilema Bostrom.

1) Civilizațiile dispar de obicei înainte de a dezvolta capacitatea de a crea simulări de realitate.
2) Civilizațiile avansate nu au, de obicei, niciun interes în crearea simulărilor de realitate.
3) Aproape sigur trăim într-o simulare pe computer.

Pentru a aprofunda aceste ipoteze, astronomul Universității Columbia, David Kipping, a decis să le analizeze. Astfel, el susține că există șanse de 50/50 ca întreaga rasă umană să nu fie altceva decât o simulare pe computer a unei rase mai avansate sau a unei puteri mai mari.

Uitându-se la cele trei ipoteze, Kipping spune că primele două – Civilizațiile dispar de obicei înainte de a dezvolta capacitatea de a crea simulări de realitate, precum şi Civilizațiile avansate nu au, de obicei, niciun interes în crearea simulărilor de realitate, ar putea fi de fapt combinate într-una singură, deoarece rezultatul final este același: lumea este reală și nu o simulare. A treia propunere – trăim aproape cu siguranță într-o simulare pe computer, oferă rezultatul alternativ că nimic nu este real.

Astfel, astronomul a ajuns la concluzia că există doar 50% șanse ca lumea să fie reală. Cu toate acestea, dacă oamenii ar fi capabili să creeze o simulare computerizată convingătoare pe această temă, atunci acele șanse s-ar schimba drastic. Ar demonstra faptul că crearea unei simulări convingătoare este posibilă și nu mai este doar o teorie. Unii susțin că, odată cu progresele tehnologice realizate în ultimii ani, nu vor trece mult timp până când oamenii de știință vor putea spune cu siguranță dacă lumea reală există sau nu.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): scientificamerican.com


Lasă un comentariu