Se pot hotărî vreodată oamenii de ştiinţă ce vârstă are Universul?


Oamenii ăştia de ştiinţă pot ajunge vreodată la vreun numitor comun în domeniul cosmologiei? De exemplu, să ne spună odată pentru totdeauna ce vârstă are Universul nostru. Ştiu, marea majoritate spun că Universul are 13,7 miliarde de ani, dar, tare am impresia că e doar o cifră arbitrarie. Şi asta pentru că alţi prestigioşi cosmologi au alte cifre:

1) George Gamov (1906-1968), mare fizician şi cosmolog rus; descoperitorul teoriei dezintegrării alfa a unui nucleu prin efectul tunel (1928). El a mai avut contribuţii şi în alte domenii ca: dezintegrarea radioactivă a nucleului atomic, formarea stelelor, nucleosinteza stelară, nucleosinteza Big Bang-ului, microundele cosmice, nucleocosmogeneză şi genetică. Opinia lui Gamov despre vârsta Universului: 3-5 miliarde ani.

2) Jim Peebles (1935), fizician şi cosmolog canadian; a propus în anul 1987 modelul barion primordial de izocurbură şi a avut contribuţii importante la teoria Big Bang-ului. El crede că Universul are 7 miliarde de ani vechime.

3) David Wilkinson (1935-2002), om de ştiinţă renumit în domeniul cosmologiei, fiind specializat în studiul radiaţiilor cosmice de fond. El consideră, la fel ca şi Peebles, că Universul are 7 miliarde de ani vechime.

4) Iosif Şlovski (1916-1985), astrofizician şi astronom sovietic de renume, specializat în astrofizică, radioastronomie, coroana Soarelui, supernove şi raze cosmice. El a demonstrat în anul 1946 că radiaţia solară îşi are originea în învelişurile ionizate ale coroanei Soarelui, şi a dezvoltat o metodă matematică pentru diferenţierea dintre undele radio termale şi non-termale din Calea Lactee. Tot Şlovski e cel care care a propus ipoteza că exploziile unei supernove aflată la o distanţă de 300 ani-lumină faţă de Pământ ar putea sta la baza diferitelor dezastre care au avut loc pe Pământ în trecut. Şlovski e mai renumit pentru că credea că Phobos, satelitul planetei Marte, ar fi de origine extraterestră. El crede că vârsta Universului este de 70 de miliarde de ani.

5) Hannes Alfven (1908-1995), câştigător al premiului Nobel pentru fizică (1970), e renumit pentru teoriile sale în magnetohidrodinamică, precum şi pentru contribuţiile sale în descrierea aureolelor polare, a centurii de radiaţii Van Allen, a furtunilor magnetice din câmpul magnetic al Pământului, a dinamicii plasmei din galaxia Calea Lactee. Alfven spune că vârsta Universului este de trilioane de ani.

6) Fred Hoyle (1915-2001), celebru astronom şi matematician englez; este cunoscut pentru teoria nucleosintezei stelare şi pentru faptul că a respins teoria Big Bang-ului. El credea că Universul este infinit ca timp.

Aşadar, de la 3 miliarde de ani, la infinit. Care e, până la urmă, vârsta reală a Universului?

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock