Încă o dată Occidentul a fost depăşit de Orient: matematica modernă a lui Newton şi Leibniz, copiată din India

130

indianSocietatea occidentală tinde să-şi aroge mai toate descoperirile moderne ale ştiinţei, dar sunt unele lucruri care au fost descoperite prima oară de şcolile de ştiinţe din Orientul Mijlociu şi Îndepărtat. Este vorba de o şcoală din India de sud-vest (Şcoala Kerala) mai puţin cunoscută şi care a pus bazele matematicii moderne, cu trei secole înaintea lui Newton ce a fost creditat cu descoperirea “seriilor infinite”.

Bazele matematicii moderne au fost puse în jurul anilor 1350 de către Şcoala Kerala, ele fiind atribuite greşite lui Newton şi Leibniz. Aceasta descoperire a fost realizată de către o echipă de cercetători de la Universităţile din Manchester şi Extere, care a demonstrat totodată că această şcoală a calculat corect numărul pi până la 17 zecimale.

Se pare că indienii au pasat cunoştinţele lor misionarilor iezuiţi care au venit tocmai în India prin secolul al XV-lea. Astfel, Newton ar fi putut lua cunoştinţele matematice de la ei.

“Începuturile matematicii moderne sunt percepute ca fiind o împlinire europeană, dar descoperirile din India medievală din secolele 14-16 au fost ignorate sau uitate. Totuşi, meritele lui Newton, în special cele privind algoritmii de calcul, rămân neatinse” a declarat Dr. George Gherghevese, de la Universitatea din Manchester.

Aşadar, poate ar fi timpul ca Occidentul să-şi plece capul în faţa societăţii orientale…