Trăim într-un Univers simulat? E real ceea ce vedem şi simţim în interiorul nostru sau totul e o simulare pe calculator?


univers simulatNeil deGrasse Tyson este un astrofizician și specialist anerican în comunicare științifică, directorul Planetariului Hayden din cadrul Centrului Rose pentru Pământ și Spațiu din New York și cercetător asociat în cadrul Departamentului de astrofizică al Muzeului American de Istorie Naturală. Din anul 2006, este prezentator al programului educațional NOVA ScienceNow, găzduit de televiziunea PBS.

În cea de-a 17-a dezbatere anuală „Isaac Asimov” a Muzeului American de Istorie Naturală, Tyson vorbeşte despre un subiect care îmi este tare drag: posibilitatea ca Universul să nu fie altceva decât o simplă simulare. Ceea ce vedem și simțim în jurul nostru, este real sau existăm într-un fel de simulare pe calculator? Ar putea suna ceva ca la „Matrix”, dar ideea că noi trăim intr-un Univers simulat este ceva ce îi preocupă pe mai mulți oameni de știință.

La evenimentul de care am vorbit mai sus (şi care a fost organizat de Neil deGrasse Tyson) au participat 5 mari gânditori, care au discutat despre posibilitatea ca noi să trăim într-un Univers care, de fapt, nu este unul real.

O teorie interesantă este cea a filosofului Nick Bostrom, care sugerează că, dacă ar fi fost de posibil ca omenirea să creeze un astfel de Univers simulat, atunci este mult mai probabil că noi, de fapt, nu trăim în interiorul un astfel de Univers chiar acum. Există posibilitatea, de asemenea, a unui Univers simulat creat de către oamenii care deja trăiesc în interiorul unui Univers simulat – un scenariu al filmului „Inception” – care ar putea duce la un lanț infinit de universuri simulate – fiecare existent în interiorul celuilalt.

În cazul în care nu trăim într-o astfel de simulare, apare și întrebarea cum am putea ști vreodată despre aceasta? „Nu există cu siguranță dovezi experimentale concludente care să arate că nu suntem într-o simulare”, a spus filosoful David Chalmers. „Orice dovadă am putea obține vreodată ar fi şi ea simulată!”

În final, fiecare din participanţi au fost invitaţi să ofere un procent privind probabilitatea de a trăi într-un Univers simulat: cea mai mare probabilitate a fost de 42%, pe când alții au susținut că nu există practic nicio șansă să trăim într-un Matrix.


Lasă un comentariu