NASA a descoperit portaluri magnetice secrete în jurul Pământului. Se pot face călătorii în timp şi în spaţiul cosmic îndepărtat?

 • 381
 •  
 •  
 •  
  381
  Shares

Un videoclip realizat chiar de către NASA arată că această instituţie ar fi descoperit portaluri magnetice în apropierea Pământului. Întrebarea care se pune e următoarea: pot aceste portaluri să iniţieze călătorii în timp şi spaţiu?

Mai jos puteţi urmări un videoclip NASA, tradus şi prelucrat în exclusivitate de site-ul Secretele lui Lovendal, despre aceste portaluri. Traducerea şi adaptarea integrală o puteţi vedea mai jos:

O temă favorită a SF-ului o reprezintă portalurile, o deschidere extraordinară în spaţiu sau timp ce conectează călătorii către tărâmuri distante. Un portal bun este o scurtătură, un ghid, o uşă în necunoscut…şi asta dacă ar exista. Dar, până la urmă s-a dovedit că ele chiar există… într-un fel. Şi un cercetător NASA de la Universitatea din Iowa a descoperit cum să le găsească.

„Le numim „puncte X” sau „regiuni de difuzie a electronilor”, explică fizicianul specialist în domeniul|plasmei, Jack Scudder, de la Univ.din Iowa. „Ele se situează acolo unde câmpul magnetic al Pământului se conectează cu câmpul magnetic al Soarelui, creând o cale neîntreruptă de la planeta noastră către atmosfera Soarelui, aflat la 150 de milioane de kilometri distanţă.”

Observaţiile realizate de către nava spaţială NASA Themis şi către nava europeană Cluster au sugerat că aceste portaluri magnetice se deschid şi se închid de câteva zeci de ori zilnic. În mod obişnuit, ele sunt situate la câteva zeci de mii de kilometri faţă de Pământ, acolo unde câmpul geomagnetic se întâlneşte cu vântul solar.

Multe portaluri sunt mici şi au o viaţă scurtă, dar altele sunt vaste şi neîntrerupte. Tone de particule energetice pot trece prin aceste deschideri, încălzind atmosfera superioară a Pământului, iniţiind furtuni geomagnetice şi contribuind la apariţia aurorelor polare strălucitoare.

NASA planifică o misiune intitulată MMS, „Misiune magnetosferică multidimensională”, ce va fi lansată în 2014, pentru a studia acest fenomen. Dotate cu detectoare de particule energetice şi cu senzori magnetici, cele 4 navete MMS se vor afla în magnetosfera Pământului şi în apropierea portalurilor, pentru a le observa cum funcţionează. Există doar o singură problemă: să fie găsite.

Portalurile magnetice sunt invizibile şi instabile. Ele se deschid şi se închid fără niciun avertisment. „Nu există niciun semn după care să ne ghidăm”, remarcă Scudder. De fapt, există semne, iar Scudder le-a găsit. Portalurile se conectează prin intermediul procesului de reconectare magnetică. O mulţime de linii de forţă magnetică provenind de la Soare şi Pământ se intersectează şi se unesc pentru a crea deschiderile.

„Punctele X” sunt zonele unde au loc aceste intersecţii. Unirea bruscă a câmpurilor magnetice poate crea jeturi propulsoare de particule încărcate din „punctul X”, creând o „regiune de difuzie a electronilor”. Pentru a învăţa cum să identifice aceste evenimente, Scudder s-a uitat la datele de la o navă spaţială, ce a orbitat Pământul cu mai mult de 10 ani în urmă. „La sfârşitul anilor 1990, nava spaţială NASA Polar a petrecut ani de zile în magnetosfera Pământului”, explică Scudder, „şi a descoperit multe puncte X în cadrul misiunii sale”.

Întrucât Polar a avut senzori asemănători sondelor de pe MMS, Scudder a decis să vadă cum arată un „punct X” în cadrul navei Polar. „Folosind datele de pe Polar, am descoperit|5 combinaţii simple de câmp magnetic şi măsurători de particule energetice, care ne spune când am dat peste un punct X, sau peste o regiune de difuzie a electronilor. O navă spaţială, cu instrumente corespunzătoare, poate face asemenea măsurători.” Aceasta înseamnă că o singură navetă din cadrul programului MMS, poate găsi un portal şi alerta celelalte nave spaţiale.

Planificatorii misiunii crede că MMS are nevoie de 1 an pentru a învăţa să găsească portalurile, înainte de a le studia. Cercetarea lui Scudder scurtează procesul, permiţând MMS-ului să treacă la lucru, fără întârziere. Pentru portalurile SF, acest lucru merită, numai că de data aceasta portalurile sunt reale. Şi cu aceste noi semne, noi ştim cum să le găsim.


 • 381
 •  
 •  
 •  
  381
  Shares

Lasă un comentariu