Descoperire epocală a astronomilor: ei au găsit primul pulsar aflat în afara galaxiei noastre!


pulsarCercetătorii care folosesc Telescopul spaţial cu raze gamma Fermi au descoperit primul pulsar cu raze gamma în altă galaxie decât în propria noastră galaxie. Obiectul a stabilit un nou record pentru cel mai luminos pulsar de raze gamma cunoscut.

Pulsarul (PSR J0540-6919) se află la marginea Nebuloasei Tarantula din Marele Nor al lui Magellan, o galaxie mică care orbitează Calea Lactee și care se află 163.000 de ani-lumină distanță. Nebuloasa Tarantula este cea mai mare, cea mai activă și cea mai complexă regiune aflată în vecinătatea noastră galactică.

Pulsarul a fost identificat ca o sursă luminoasă de raze gamma, forma cea mai înaltă energie luminoasă, la începutul misiunii Fermi. Astronomii au atribuit inițial această strălucire coliziunilor de particule subatomice accelerate în undele de șoc produse de exploziile de supernove. „Este clar că un singur pulsar, PSR J0540-6919, este responsabil pentru aproximativ jumătate din luminozitatea de raze gamma pe care am crezut inițial că vine din nebuloasă”, a declarat Pierrick Martin, astrofizician la Centrul Naţional pentru Cercetare Ştiinţifică şi la Institutul de Cercetare în Astrofizică și Planetologie din Toulouse, Franța. „Aceasta este o surpriză reală”, a mai adăugat cercetătorul.

Când o stea masivă explodează ca o supernovă, miezul stelei poate supraviețui ca o stea neutronică, adică o masă echivalentă a 500.000 de Terra se află concentrată într-o minge magnetizată ce nu este mai mare decât oraşul Washington. O stea neutronică tânără se învarte de zece ori în fiecare secundă, iar acest lucru activează undele radio, lumina vizibila, razele X și razele gamma. Dacă astronomii observă un puls regulat al emisiilor, obiectul este clasificat ca un pulsar.

Nebuloasa Tarantula găzduieşte două pulsari, PSR J0540-6919 (J0540 pe scurt) și PSR J0537-6910 (J0537). J0540 se învârte doar de 20 de ori pe secundă, în timp ce J0537 se rotește de 62 de ori pe secundă, cea mai rapidă perioadă de rotație pentru un pulsar.

pulsar 2

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO