Au fost descoperite două bule gigantice şi misterioase în galaxia noastră

148

Două structuri enorme sub forma unor gigantice bule, emiţătoare de raze gamma, se află situate în afara centrului galaxiei noastre. Iar astronomii n-au nicio idee ce le-ar fi putut cauza, relatează site-ul io9.com. Aceste două bule gigantice, fiecare având dimensiunea de 25.000 de ani-lumină, sunt situate deasupra şi dedesubtul planului galactic al Căii Lactee, şi sunt invizibile ochiului liber. Dar astronomii lucrează cu date de la telescopul spaţial Fermi, care e capabil să detecteze razele gamma. Deşi galaxia noastră este plină de raze gamma, aceste structuri nou descoperite au, în aparenţă, margini clar definite.

Doug Finkbeiner, astronom la Centrul pentru Astrofizică Harvard-Smithsonian, a fost primul cercetător care a văzut aceste bule gigantice. El a spus că “Ceea ce vedem sunt două bule emiţătoare de raze gamma, care se întind 25.000 de ani-lumină nord şi sud faţă de centrul galactic. Nu le înţelegem pe deplin natura lor”. El mai afirmă că aceste structuri ar putea avea milioane de ani vechime.

Dar ce le-a cauzat? Conform NASA, una din posibilităţi ar fi ca aceste bule să reprezinte un jet de particule de la o supermasivă gaură neagră care s-ar afla în centrul Căii Lactee. În multe alte galaxii, astronomii au observat jeturi de particule rapide, cauzate de materia ce alunecă în gaura neagră centrală. Deşi nu există nicio dovadă că gaura neagră din centrul Căii Lactee ar provoca un asemenea jet astăzi, poate că acest lucru s-a întâmplat în trecut.

O altă posibilitate ar fi aceea ca bulele să se fi format ca urmare a gazului ejectat de formarea unei stele, cel mai probabil o masivă aglomeraţie de stele din centrul galaxiei noastre, în urmă cu câteva milioane de ani.

Este galaxia noastră una explozivă? A existat în trecut un dezastru galactic care a modelat-o? Sau poate că galaxia noastră este locul unde toate civilizaţiile extraterestre avansate îşi lasă gunoiul cel periculos, iar ceea ce vedem este echivalentul intergalactic al unui fum cosmic?

Puteţi comenta acest articol, doar pe forum, AICI: http://forum.lovendal.net/stiinte-si-tehnologie/doua-bule-gigantice-si-misterioase-in-galaxia-noastra/