Genialul Heron din Alexandria de acum 2.000 de ani: știa că viteza luminii e cea mai mare din Univers! În plus, inventează chiar și un automat…


Heron din Alexandria a fost un matematician, enciclopedist și inginer grec ce a trăit în Alexandria, Egipt, Imperiul Roman. El a adus contribuții în geometrie, astronomie, fizică, tehnică, matematică, stabilind formula pentru aria rombului, determinând volumele corpurilor și definind termeni tehnici din geometrie.

Heron cunoştea momentul unei forţe, legea adunării forţelor, pro­pagarea luminii pe drumul cel mai scurt, puterea aburilor – nu­miţi de el ”apă aeriană” – modul de formare a vânturilor. În afară de acestea, a măsurat exact distanţa dintre Alexandria şi Roma, a construit un termometru care funcţiona cu aer şi apă, o turbină cu vapori şi a demonstrat, cu ajutorul raţionamentului, că viteza luminii este mai mare decît oricare alta (deoarece în dată ce deschidem ochii vedem stelele!)

Una din cele mai ”moderne” construcţii ale lui a fost un auto­mat de distribuire a apei. Acesta funcţiona după introducerea unei monede care, printr-un ingenios sistem de pârghii, lăsa să se scurgă dintr-un rezervor o cantitate de apă întotdeauna aceeaşi, pentru că scurgerea dura atâta timp cât moneda circula în automat!


Lasă un comentariu