Ar putea fi ceva greşit cu viteza luminii? Oamenii de ştiinţă constată uluiţi o mare anomalie!


supernova-1O provocare a fost creată cu privire la consistența vitezei luminii, în baza unei anomalii observate la cea mai apropiată supernovă din toate timpurile. În 1987, astronomii au fost martorii singurei supernove aflate suficient de aproape de Pământ, pentru a putea fi observată cu ochiul liber. Primul indiciu al evenimentului a venit nu de la telescoape, ci de la detectoarele de neutrini.

Neutrinii și fotonii se presupune că traversează spațiul cuprins dintre Marele Nor Magellanic şi noi la viteza luminii. Cu toate acestea, lumina nu traversează întotdeauna cu 300.000 km/s. La fel cum sticla sau apa vor încetini lumina, miezul dens al unei supernove este de așteptat să întârzie fotonii, astfel încât la noi să ajungă în primul rând neutrinii.

Modelele supernovei sugerează că întârzierea trebuie să fie de aproximativ trei ore. Cu toate acestea, mai degrabă decât să asistăm la o singură serie de neutrini cu 3 ore înainte de observarea luminii, detectorii au observat două explozii, una cu 7,7 ore mai devreme și alta cu 4,7 ore înainte. Unele modele de supernove prezic două explozii, şi astfel existenţa a două runde de neutrini, dar perioada i-a bulversat pe cercetători, deoarece lumina trebuie să ajungă cu 3 ore mai devreme şi nu cu 7,7 ore.

Profesorul James Franson de la Universitatea din Maryland, Baltimore, consideră că aceste observații necesită o rescriere a comportamentului luminii. El pretinde că efectele mecanicii cuantice încetinesc lumina în anumite circumstanțe. Efectul este foarte, foarte mic, dar, la o distanță de 163.000 de ani-lumină, acest lucru ar putea conta.


Lasă un comentariu