Un mister astronomic nedescifrat: a fost vreodată steaua Sirius roşie?


stea rosieSteaua Sirius este una dintre cele mai strălucitoare stele de pe bolta cerească. Ea este de fapt un sistem binar de stele, format din două astre: una de dimensiuni masive (Sirius A) şi alta mai mică (Sirius B).

În anul 150 d.Hr., astronomul Ptolemeu descria steaua Sirius ca fiind una roşie, împreună cu alte cinci stele: Betelgeuse, Antares, Arcturus şi Pollux. Acest lucru a fost semnalat pentru prima dată de astronomul amator Thomas Barker, care a susţinut o prelegere pe această temă în faţa Academiei Regale Britanice, în anul 1760 şi care a crezut că stelele îşi pot schimba culoarea.

Un alt astronom, Thomas Jefferson Jackson, a constatat că nu doar Ptolemeu considera că steaua Sirius are o culoare roşie, ci şi alte personalităţi ale lumii antice, ca poetul Aratus, oratorul Cicero, generalul Germanicus. Marele filozof Seneca a considerat şi el că Sirius este mult mai roşu decât Marte.

Totuşi, trebuie să facem observaţia că nu toţi observatorii cerului de-a lungul timpului au văzut steaua Sirius ca fiind roşie. Poetul Marcus Manilius (sec.1 d.Hr.),ca şi Avienus (sec.4 d.Hr.) considerau steaua Sirius ca fiind de culoare albastră. Astronomii chinezi antici apreciau Sirius ca fiind o stea de culoare „albă”.

În 1985, astronomii germani Wolfhard Schlosser şi Werner Bergmann au publicat un manuscris lombard din sec. al 8-lea „De cursu stellarum ratio” scris de Sf. Grigore de Tours, în care steaua Sirius era „roşcată”; de aceea, cei doi astronomi au propus ca să se considere că în acea perioadă steaua Sirius B ar fi fost un astru „gigant roşu”.

Posibilitatea ca fie Sirius A, fie Sirius B să fi fost responsabili pentru această discrepanţă în culori de-a lungul timpurilor a fost respinsă de astronomii profesionişti, întrucât scala de 1.000-2.000 de ani e prea mică ca să aibă loc vreo schimbare masivă, şi nu există niciun semn că acest lucru să fi avut loc.

Au fost propuse mai multe explicaţii pentru aceste schimbări de culoare: fie cele două stele binare Sirius au interacţionat cu o a treia stea, fie a fost o impresie vizuală a unor observatori ai cerului neavizaţi, căci în apropierea orizontului, cu ochiul liber, o stea poate apărea adesea având culoarea albă, roşie sau albastră.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock