O lumină puternică, neobişnuită a fost observată de astronomi la o distanţă de 8.000 de ani-lumină în galaxia noastră! Specialiştii spun că e vorba de o gaură neagră, dar dacă e o manifestare a unei supercivilizaţii extraterestre?


lumina gaura neagraAstronomii au descoperit că găurile negre pot fi observate printr-un telescop optic simplu, atunci când materialul din spaţiul înconjurător se prăbuşeşte în ele, eliberând explozii violente de lumină. Aparenta contradicție apare atunci când gravitația unei găuri negre atrage materia din stelele din apropiere, producând o lumină care poate fi vizualizată dintr-un telescop modest de 20 cm.

Cercetătorii japonezi au detectat undele luminoase de la V404 Cygni – o gaură neagră activă în constelația Cygnus a, atunci când aceasta s-a trezit dintr-un somn lung de 26 de ani, în iunie 2015. Mariko Kimura de la Universitatea Kyoto a arătat cum telescoapele au reperat flash-uri de lumină care vin de la gaură neagră ce a rămas activă peste două săptămâni. Flash-urile de lumină au durat de la câteva minute până la câteva ore. Unele dintre telescoape au fost la îndemâna astronomilor amatori, cu lentile mici de 20 cm. „Acum ştim că putem face observații bazate pe lumina vizibilă; cu alte cuvinte și găurile negre pot fi observate fără telescoape de raze gamma sau raze X”, a spus Kimura.

Gaura neagră, una dintre cele mai aproape de Pământ, are o stea-companion ceva mai mică decât Soarele. Cele două obiecte orbitează reciproc la fiecare șase zile și jumătate, la aproximativ 8.000 de ani-lumină de Pământ. Găurile negre, care au stele în apropiere, pot „reveni la viață” o dată la câteva decenii. În cazul lui V404 Cygni, atracția gravitațională exercitată asupra stelei sale companion a fost atât de puternică, încât steaua a fost deposedată de materia sa de la suprafață. Aceasta a fost atrasă sub formă de spirală în jos, în gaura neagră, eliberând o explozie de radiații. Până în prezent, izbucnirile similare au fost observate doar ca flash-uri intense de raze X și raze gamma.

Evenimentul a avut loc în iunie 2015. Poshak Gandhi, astronom la Universitatea din Southampton, a declarat că gaura neagră a fost extrem de luminoasă atunci când materia stelară s-a prăbuşit în ea, în ciuda faptului că ea este învăluită de gaze interstelare și praf. „În lipsa prafului şi gazelor, V404 Cygni ar fi fost unul dintre obiectele cele mai îndepărtate din Calea Lactee vizibile pe cer cu ochiul liber în iunie 2015”, a declarat specialistul.

Sursa: The Guardian

P.S. Oare e vorba de o gaură neagră acolo, la 8.000 de ani-lumină, sau poate fi o activitate a unei supercivilizaţii extraterestre, manifestată prin lumini puternice?

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO