Acest obiect misterios întrece de 50 de ori ca strălucire întreaga galaxie a noastră, Calea Lactee! Iar oamenii de ştiinţă nu prea ştiu ce poate fi…


galaxie luminaAstronomii nu sunt în totalitate siguri ceea ce este; dacă, așa cum bănuiesc, imensa minge de gaz este rezultatul unei supernove, atunci ea este cel mai puternică supernovă văzută vreodată. În iunie 2015, astronomii au văzut o minge de gaz fierbinte, aflată la miliarde de ani lumină, care radiază energia a sute de miliarde de sori. În mijlocul mingii de gaz, se află un obiect straniu, de doar 15 km diametru; obiectul, cunoscut sub numele de ASAS-SN-15lh, este mult mai strălucitor decât orice supernovă normală, întrecând în strălucire întreaga noastră galaxie, Calea Lactee, de 50 de ori!

Astronomii cred că obiectul din centru ar putea fi un tip foarte rar de stea, numită magnetar, una atât de puternică încât împinge la maximum limitele permise de fizică.

Mingea de gaz nu poate fi văzută cu ochiul liber, deoarece se află la 3,8 miliarde de ani lumină depărtare. Dar ea a fost reperată automat de proiectul All Sky Automated Survey for Supernovae (ASAS-SN), care foloseşte mai multe telescoape din întreaga lume pentru a detecta obiecte luminoase în Universul nostru.

Cu toate că ASAS-SN a descoperit aproximativ 250 de supernove, ASAS-SN-15lh iese în evidență prin datele ei. Este de 200 de ori mai puternică decât o supernovă medie, de 570 de miliarde de ori mai strălucitoare decât Soarele nostru și de 50 de ori mai strălucitoare decât toate stelele din galaxia noastră, Calea Lactee.

Sursa: The Daily Galaxy

 

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock