Mierea nebună: o miere produsă în zona Mării Negre şi care creează halucinaţii


Dacă aţi dori vreodată să vizitaţi cele mai îndepărtate orașe montane din regiunea turcească a Mării Negre, atunci, dacă aveţi curaj, aţi putea gusta celebra „miere nebună” sau „bal deli”, cum este ea cunoscută în Turcia. Albinele polenizează nectarul din florile de Rhododendron, care conţin o neurotoxină naturală, grayanotoxina, care, chiar şi în cantităţi mici, vă face să fiţi confuzi, producând uneori şi halucinații.

Istoria mierii nebune este una extrem de veche. În anul 67 î.Hr., soldații romani au invadat regiunea Mării Negre sub comanda generalului Pompei; localnicii, aflaţi sub comanda regelui Mitridate, au pus în calea romanilor ispititoare bucăți de fagure cu miere nebună. Armata romană a consumat cu poftă aceste bucăţi de fagure, intoxicându-se astfel cu miere halucinogenă. Mulți dintre soldați au căzut pradă halucinaţiilor, putând fi uciși foarte uşor.

Mierea nebună poate determina scăderea tensiunii arteriale, neregularităţi în bătăile inimii, greață, senzație de amorțeală, vedere încețoșată, leșin, halucinații puternice, convulsii, și, în cazuri rare, poate duce chiar şi la moarte.

Deşi există cel puţin 700 de specii diferite de plante de Rhododendron în lume, doar 2 sau 3 conţin grayanotoxine în nectarurile lor, iar pantele muntoase şi umede din jurul Mării Negre asigură habitatul perfect pentru ca aceste flori să crească. Localnicii însă folosesc des această miere, deoarece ei spun că ea ar fi bună pentru tratarea hipertensiunii arteriale, a diabetului zaharat, a unor boli de stomac, dar şi pentru îmbunătățirea performanțele se*xuale.

Sursa (traducerea şi adaptarea): modernfarmer.com


Lasă un comentariu