Astronomii au detectat două găuri supermasive care se vor ciocni şi vor trimite în spaţiu puternice unde gravitaţionale! Aceşti monştri spaţiali pot înghiţi chiar şi galaxii!


2 gauri negreAcum câțiva ani, mai multe observații de la Observatorul cu raze X Chandra al NASA a sugerat faptul că o gaură neagră s-a ciocnit și a fuzionat cu o altă gaură neagră și a primit o puternică lovitură de recul din radiațiile de unde gravitaționale. „E greu de crezut că o gaură neagră supermasivă, de milioane de ori mai mare decât masa Soarelui ar putea fi mutată de tot, chiar dintr-o galaxie, la viteze enorme”, a declarat Francesca Civano de la Centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizică (CFA), care a condus studiul.

La inceputul acestui an, astronomii au descoperit ceea ce părea a fi o pereche de găuri negre supermasive – numită PG 1302-102 – care pare să creeze o coliziune atât de puternică, încât a trimis o explozie de unde gravitaționale prin continuum-ul spațiu-timp. Acum, cercetătorii, folosind date de la NASA Galaxy Evolution Explorer (GALEX) și Telescopul Spaţial Hubble, au descoperit că aceste două găuri negre se rotesc extrem de aproape unele de celelalte, fiind obiectele cereşti cu orbita cea mai strânsă pe care astronomii le-au detectat până în prezent.

Aflându-se împreună la 3,5 miliarde de ani-lumină depărtare, în constelația Fecioarei, perechea de găuri negre este separată la o distanţă de doar o săptămână-lumină! „Aceasta este distanţa cea mai apropiată pe care am observat-o între două găuri negre aflate spre o coliziune masivă”, a declarat autorul principal al studiului, Zoltan Haiman, astronom la Universitatea Columbia. Cea mai apropiată pereche de găuri negre observată până acum se află la o distanţă între ele de 20 ani-lumină.

Pe baza calculelor, cercetătorii prezic o ciocnire extraordinară ale celor 2 găuri negre, peste 100.000 de ani, un timp imposibil de mare pentru om, dar irelevant pentru o gaură neagră.

În centrul majorităţii galaxiilor-gigant, inclusiv în propria noastră galaxie, Calea Lactee, se află o gaură neagră supermasivă atat de densă, încât nici măcar lumina nu poate scăpa. De-a lungul timpului, găurile negre pot fi de milioane sau de miliarde de ori mai masive decât Soarele, înghiţând stele, galaxii și chiar alte găuri negre.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock