Cine l-a salvat de la rug pe marele Galileo Galilei?

383

galileo_galilei-procesDupă patru secole, din arhivele secrete ale Vaticanului vor ieşi bucăţi vitale din dosarul procesului intentat lui Galileo Galilei. Cel mai spectaculos amănunt este faptul că gânditorul a fost salvat de la arderea pe rug tocmai de acuzatorul său.

Vaticanul se pregăteşte să scoată din arhiva sa secretă pagini din dosarul procesului lui Galilei care lămuresc cum a scăpat savantul de condamnarea la moarte prin ardere pe rug, des întâlnită în cazul condamnărilor pentru erezie.

Galilei a fost salvat de cardinalul Roberto Bellarmino (1542-1621), principalul său acuzator. Acesta a scris într-un document că omul de ştiinţă “nu e eretic”, ci doar are credinţe care îl pot purta înspre erezie, fapt ce a determinat comutarea pedepsei la domiciliu forţat pe tot timpul vieţii. Această simplă precizare l-a scăpat pe Galilei de condamnarea la rug de către justiţia papală, necruţătoare la acea vreme. Până la urmă, credinţa că pământul se învârte în jurul soarelui nu i-a fost fatală. Galilei a fost condamnat la domiciliu forţat, iar cărţile sale au fost trecute la indexul titlurilor interzise.

Documentele vor fi publicate în iunie 2009 într-o carte, “I documenti vaticani del proceso di Galileo Galilei”, îngrijită de Sergio Pagano, şef al Arhivei Secrete a Vaticanului.