Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Marele scriitor Marin Preda a fost asasinat de Ceauşescu, de ruşi sau a murit accidental?


Marin Preda a fost unul dintre cei mai importanți romancieri români din perioada postbelică, binecunoscut cu opere ca „Moromeţii”, „Delirul” sau „Cel mai iubit dintre pământeni”. Moartea neaşteptată a lui Marin Preda, la Mogoşoaia, în noaptea de 15 spre 16 mai 1980, când scriitorul încă nu împlinise 58 de ani, a produs consternare. S-a răspândit imediat – sau a fost răspândită – ştirea că Marin Preda se afla în noaptea aceea într-o avansată stare de ebrietate şi că a murit în somn, înecat cu propria lui vomă.

În acelaşi timp, a început să circule zvonul că Marin Preda a fost de fapt asasinat, fie de oamenii lui Ceauşescu (fiindcă devenise incomod prin independenţa sa), fie de agenţi ai KGB (fiindcă în romanul „Delirul” îl prezentase cu o anumită înţelegere pe Ion Antonescu).

Presupunerile cele mai diferite şi mai fanteziste au creat un fel de nebuloasă informaţională, care a persistat şi după 1989. Acesta este contextul în care apare în anul 1999 „Dosarul “Marin Preda”” de Mariana Sipoş, o carte de o excepţională valoare documentară. Autoarea a obţinut, prin investigaţii proprii, Dosarul nr. 1595/11/1980 din arhiva Procuraturii Municipiului Bucureşti, care cuprinde procese verbale, declaraţii ale martorilor, rapoarte medico-legale, fotografii etc. Ea reproduce în carte aceste preţioase documente, unele dintre ele luându-le şi din arhivele fostei Securităţi, unde a găsit note şi însemnări referitoare la Marin Preda. De asemenea, ea a extras din presă tot ceea ce ar putea completa într-un fel sau altul, dosarul morţii lui Marin Preda. A rezultat un corpus de texte şi fotografii de mare interes pentru istoria literară.

Însă, întrebarea obsedantă – „A fost o moarte naturală sau un asasinat?” – rămâne fără un răspuns clar. În concluziile raportului medico-legal se precizează: „1. Moartea lui Marin Preda a fost violentă. 2. Ea s-a datorat asfixiei mecanice prin astuparea orificiilor respiratorii cu un corp moale, posibil lenjerie de pat, în condiţiile unei come etilice. (…) 3. Semnele de violenţă descrise la autopsie s-au putut produce prin lovire de corp dur şi nu au un rol în producerea morţii.” Singura noutate o constituie deci presupunerea câ asfixierea a fost provocată de un cearşaf, şi nu de fragmente ale conţinutului gastric.

Autoarea cărţii găseşte numeroase neconcordanţe între declaraţiile martorilor, ca şi inadvertenţe în actele oficiale, dar ele nu dovedesc decât că ar putut fi la mijloc un asasinat. Cu alte cuvinte, totul rămâne în ceaţă ca şi până acum. Marin Preda a murit înâbuşindu-se în somn, din cauza unei come etilice sau a fost asasinat, nu se ştie de cine anume.


Lasă un comentariu