În tinereţe, marele regizor Soare Z. Soare a vrut să se sinucidă, dar glonţul şi-a ratat ţinta! Zeci de ani mai târziu, un glonţ rătăcit îl omoară în mod absurd…


Soare Z. Soare (27 noiembrie 1894 – 23 august 1944, București) a fost un binecunoscut regizor şi om de teatru român. A studiat la Berlin, iar, reîntors în România, a debutat în 1924, punând în scenă „Hamlet”; au urmat „Othello” și „Neguțătorul din Veneția” de Shakespeare. Soare și-a desfășurat activitatea regizorală mai ales la Teatrul Național din București, punând în scenă tragedii, drame și comedii originale și străine: „Despot-Vodă” de Vasile Alecsandri, „Slugă la doi stăpâni” de Carlo Goldoni, „Faust” de Goethe, „Sfânta Ioana” de George Bernard Shaw, „Strigoii” de Henrik Ibsen şi multe altele.

Din păcate, Soare Z. Soare a murit în mod stupid chiar pe 23 august 1944, când România a întors armele împotriva Germaniei. Cum a murit? Ne spune Ion Manolescu în cartea sa „Amintiri”, Editura Meridiane, 1962, pagina 214: „A murit în plină vigoare şi a avut un sfârşit absurd. În seara de 23 august 1944, fratele meu îi dăduse întâlnire în oraş pentru a asista la un spectacol. După spectacol au luat masa, apoi s-au urcat într-o maşină şi au pornit către Şoseaua Kiseleff, unde fratele meu îşi avea casa pe o stradă laterală. Trupele germane de la Băneasa, informate de întoarcerea armelor noastre, se pregăteau să atace Bucureştii. Un glonţ rătăcit, tras de vreun soldat german, l-a nimerit pe Soare în tâmplă și l-a ucis pe loc”.

În 1928, un gazetar îi ia un interviu lui Soare Z. Soare, punându-i mai multe întrebări indiscrete. Una dintre ele privea o chestiune delicată: o încercare de sinucidere cu ajutorul unei arme.
Întrebare: „La Sinaia ai avut, îmi pare, un accident de armă care ţi-a ratat? Pentru ce-ai făcut gestul?”
Soare Z. Soare: „Pentru o femeie! E singura scuză: pentru o femeie ai dreptul să faci orice prostie”.

Foarte interesantă această întâmplare din tinereţea regizorului. Moartea sa, survenită în 1944 atât de neaşteptat, atât de absurd, ne-ar putea face să credem că glonţul de la Sinaia şi-a avut efectul, peste mulţi ani, în Bucureşti.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock