NASA deţine o bucată din Soare, care e plină de mistere


Soarele puternic ne scaldă tot timpul în timpul zilei, atunci când cerul e senin. Când este cald, simţim cum razele sale pur şi simplu ne mângâie corpul. Dar, v-aţi întrebat vreodată dacă razele Soarelui pot fi „prinse” literalmente? Da, să ştiţi că acest lucru s-a întâmplat deja şi există chiar un loc pe Pământ unde vă puteţi bucura de o bucată de Soare!

„Bucata” de Soare este înmagazinată la unul din sediile NASA, la Johnson Space Center din Houston, Texas (SUA), unde există o colecție de plachete metalice și folii, în interiorul cărora se află particule ale vântului solar. În urmă cu 15 ani, aceste particule au fost colecţionate din spațiul cosmic, din atmosfera superioară a Soarelui, la viteze de până la 750 kilometri pe secundă.

Nava spaţială care a capturat o parte din Soare se numeşte Genesis, și, timp de 850 de zile, între decembrie 2001 și aprilie 2004, a capturat cât se poate de mult din Soare, sub formă de diverse materiale, cum ar fi siliciu, diamante, aur, aluminiu și safir.

La final, Genesis a dislocat o capsulă care conține aceste materiale din Soare. La 8 septembrie 2004, capsula a coborât pe Pământ. Analizele plăcuţei a dat unele rezultate fascinante. De exemplu, oamenii de ştiinţă au descoperit că Soarele are o proporție mai mare de oxigen-16 (cel mai frecvent izotopul al elementului) decât Pământul. Asta e ciudat, din moment ce Pământul și aproape tot ceea ce se află în sistemul solar s-a născut din aceeași nebuloasă. Deci, ce s-a întâmplat cu oxigenul? Oamenii de știință încă nu sunt siguri…

Fără îndoială, mai putem învăța din particulele solare. Pentru moment, acestea sunt depozitate în siguranță, așteptând noi tehnologii și oameni de știință curioși pentru a le debloca secretele.


Lasă un comentariu