Posibilitatea de a călători în timp a fascinat omenirea de secole întregi. Suntem cu toții familiarizați cu conceptul de maşină timpului, de la H.G. Wells la scriitorii SF actuali, dar, în acelaşi timp, există fizicieni care spun că nu putem exclude călătoria în timp. Chiar dacă călătoria în timp este, în general, asociată cu science fiction-ul, fizicienii știu că aceasta nu poate fi ignorată complet.
O modalitate de a vizita trecutul sau viitorul este aceea de a utiliza „găurile de vierme”, care servesc ca portaluri de timp între prezent, trecut și viitor.
Precum se ştie, lumea noastră are 4 dimensiuni: 3 dimensiuni o constituie spațiul, timpul este cea de-a patra. În romanul său clasic „Maşina timpului”, H.G.Wells explică pur și simplu: „Nu există nicio diferență între timp și oricare dintre cele trei dimensiuni ale spațiului, cu excepția faptului că a noastră conștiință se mişcă de-a lungul lui”.
Filmele de călătorii în timp ne prezintă o maşină enormă, mare consumatoare de energie. Mașina creează o cale prin cea de-a patra dimensiune, un tunel prin timp. Călătorul în timp, un individ curajos şi care riscă mult, păşeşte în tunelul timpului, fără a şti când apare. Conceptul poate fi exagerat, iar realitatea poate fi foarte diferită, dar ideea în sine nu este atât de nebunească.
Legile fizicii spun însă că această călătorie în timp se poate face numai prin intermediul unor portaluri cunoscute sub numele de „găuri de vierme”. Potrivit lui Stephen Hawking, „găurile de vierme sunt peste tot în jurul nostru, doar că sunt prea mici pentru a le vedea. Ele apar în „crăpături” din spațiu și timp. Nimic nu este plat sau solid; totul are câte o crăpătură sau gaură, oricât de mică ar fi acestea”.
„O gaură de vierme este o călătorie subterană prin spațiu și timp. Einstein a fost cel care, în 1935, a propus pentru prima dată posibilitatea găurilor de vierme. Acestea pot fi în trecut sau pot fi în viitor”, a explicat Dr. Michio Kaku.
Ideea unei găuri de vierme este aceea că veți intra în ea din interiorul Universului nostru, veţi ieși temporar din continuum-ul spațiu-timp și veţi reveni din nou în acest continuum, în alt spațiu şi în alt moment al locației. Totuşi, ne putem duce doar în viitor, atât timp cât ne aflăm în Universul nostru. Cât priveşte călătoria înapoi în timp (în trecut), aceasta e mai dificilă, pentru că afectează o parte foarte importantă a Universului nostru fizic, numită cauzalitate. Dacă vrem să călătorim înapoi în timp, trebuie să găsim o modalitate de a preveni încălcarea cauzalităţii.
Pentru moment, singura călătorie în timp într-un viitor destul de apropiat este cea cu nava spaţială ce atinge viteze exorbitante. „Dacă vreţi să știţi cum va arăta Pământul peste 1.000 de ani, vă spun cum să faceţi asta”, a spus Brian Greene, consultant pentru filmul „Déjà Vu”, ce abordează călătoria în timp. „Construiţi o navă spaţială. Mergeţi cu ea aproape de viteza luminii pentru o perioadă de timp. Reveniţi pe Pământ, și atunci când veţ ieși din navă probabil că veţi fi mai în vârstă cu 1 an, în timp Pământul ar fi mai în vârstă cu 1.000.000 de ani. Aţi călătorit în viitorul Pământului”.
Conform unui articol din 2011, Călătoria în timp e posibilă, dar un călător în timp nu se va putea întoarce niciodată în lumea şi timpul din care a plecat, un fizician american crede că dacă vom călători în timp, nu ne vom putea niciodată întoarce în Universul din care am plecat.