O echipă internaţională, condusă de un om de știință de la Universitatea din Sussex, a prezentat primul proiect practic pentru a construi un computer cuantic, cel mai puternic calculator de pe Pământ. Acest salt uriaș înainte spre crearea unui calculator cuantic universal a fost publicat pe 1 februarie 2017 în revista „Science Advances”. De mult timp este cunoscut faptul că un astfel de calculator ar putea revoluționa industria, știința și comerțul, la o scară similară ca și inventarea calculatoarelor obișnuite.
Odată construit, computerul ar avea potențialul de a răspunde la multe întrebări ale ştiinţei, de a crea noi medicamente, de a salva vieţi umane, de a rezolva cele mai multe probleme științifice, de a descoperi misterele încă necunoscute ale celor mai îndepărtate colțuri ale Universului și de a rezolva unele probleme căruia unui calculator obișnuit i-ar lua miliarde de ani pentru a calcula.
Lucrarea permite biților cuantici reali să fie transmişi între module de calcul cuantice individuale, în scopul de a obține o mașină la scară complet modulară, capabilă de a ajunge la puteri de procesare extraordinar de mari.
Anterior, oamenii de știință au propus folosirea conexiunilor de fibră optică pentru conectarea modulelor individuale de calculator. Noua invenție prezintă conexiuni create de câmpuri electrice care permit atomii încărcați (ioni) să fie transportaţi de la un modul la altul. Această nouă abordare permite viteze de 100.000 de ori mai rapide între modulele de calcul cuantice individuale în comparație cu tehnologia actuală de fibre optice.
Noul plan este opera unei echipe internaționale de oameni de știință de la Universitatea din Sussex (Marea Britanie), Google (SUA), Universitatea din Aarhus (Danemarca), RIKEN (Japonia) și Universitatea Siegen (Germania). Prof Winfried Hensinger, șef la Quantum Technology Group, la Universitatea din Sussex, cel care a condus această cercetare, a declarat: „Timp de mai mulți ani, oamenii au spus că era aproape imposibil de a construi un calculator real cuantic. Cu munca noastră, nu doar că demonstrat că se poate face aşa ceva, dar acum ne-am şi apucat de treabă pentru a construi o mașinărie cuantică reală”.
Sursa (traducerea şi adaptarea): phys.org