Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Cercetătorii au reuşit să „inverseze timpul”, cu ajutorul calculatorului cuantic, într-un experiment ce sfidează legile fizicii

 • 329
 •  
 •  
 •  
  329
  Shares

blankOamenii de ştiinţă susţin că au reuşit să inverseze direcţia timpului cu ajutorul unui calculator cuantic. Această descoperire pare să contrazică legile fundamentale ale fizicii și ar putea modifica înțelegerea noastră cu privire la procesele care guvernează Universul.

Într-o cercetare care reprezintă, de asemenea, un progres major în înțelegerea computerelor cuantice, prin utilizarea electronilor și a lumii ciudate a mecanicii cuantice, cercetătorii au reușit să inverseze scurgerea timpului. Oricine s-ar uita la computer, ar vedea evenimentul ca și cum timpul s-ar fi dus înapoi.

Cercetătorii – de la Institutul de Fizică și Tehnologie din Moscova (MIPT), ajutați de colegii din Elveția și SUA – se așteaptă ca tehnica să se îmbunătățească, devenind mai fiabilă și mai precisă. Cercetătorul-șef, dr. Gordei Lesovik, care conduce Laboratorul de Fizică a Informației Cuantice de la MIPT, a declarat: „Am creat în mod artificial o stare care evoluează într-o direcție opusă săgeții termodinamice a timpului”.

„Mașina timpului” descrisă în revista „Scientific Reports” constă dintr-un calculator cuantic rudimentar format din electroni „qubiţi”. Un qubit este o unitate de informație descrisă de „1”, „0” sau o „suprapunere” mixtă a ambelor stări. În experiment, a fost lansat un „program de evoluție” care determină qubiţii să devină un model din ce în ce mai complex de 0 şi 1. În timpul acestui proces, ordinea a fost pierdută – la fel cum bilele de biliard sunt lovite și împrăștiate de un tac. Însă, apoi, un alt program a modificat starea computerului cuantic astfel încât a evoluat „înapoi”, de la haos la ordine. Înseamnă că starea qubiților a revenit la punctul de plecare inițial.

Cele mai multe legi ale fizicii lucrează în ambele sensuri, în viitor și în trecut. Dar Universul are o regulă care merge doar într-un fel: a doua lege a termodinamicii, care descrie progresia de la ordine la dezordine. Însă, noul experiment arată ca și cum aţi da unei bilei de biliard o lovitură perfect calculată, încât bilele împrăştiate s-au întors în poziţia iniţială de ordine.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că, lucrând cu doar 2 qubiţi, „inversarea timpului” a fost realizată cu o rată de succes de 85%. Când au fost implicați 3 qubiţi, s-au produs mai multe erori, rezultând o rată de succes de 50%. Dar, rata de eroare este de așteptat să scadă, deoarece oamenii de știință îmbunătățesc dispozitivele utilizate.

Experimentul ar putea avea o aplicație practică în dezvoltarea computerelor cuantice, spun oamenii de știință. „Algoritmul nostru ar putea fi actualizat și folosit pentru a testa programele scrise pentru computerele cuantice și pentru a elimina erorile”, a spus dr. Lesovik.

Sursa (traducerea si adaptarea proprie): arxiv.org

 • 329
 •  
 •  
 •  
  329
  Shares
Orgoni Crystal