A ieșit Universul dintr-o gaură neagră? Se va repeta Big Bang-ul? Universul a fost creat altfel? Fizicienii au o mulțime de idei despre cum a început Universul, însă nu pot fi siguri 100% că o anumită teorie e corectă.
Prima dovadă că Universul se extinde a fost descoperită de Edwin Hubble, care a văzut că galaxiile din apropiere se îndepărtează de noi. De ce se întâmplă acest fenomen a fost explicat de nimeni altul decât de Albert Einstein. Teoria relativității generale a lui Einstein spune că spațiul răspunde la materia și energia din el prin extindere. Și astfel, pe măsură ce timpul trece, materia și energia din Univers devin mai puțin diluate, în medie. Adică, în interiorul galaxiilor materia nu se diluează, ci de fapt se aglomerează și spațiul nu se extinde.
Deci știm că Universul se extinde și, în medie, materia din el se diluează. Dar dacă Universul se extinde astăzi, asta înseamnă că dacă ne uităm înapoi în timp, materia trebuie să fi fost concentrată, deci densitatea a fost mai mare. Iar o densitate mai mare a materiei înseamnă o temperatură mai mare. Acest lucru ne spune că în Universul timpuriu, materia era densă și fierbinte. Foarte fierbinte. La un moment dat, materia trebuie să fi fost atât de fierbinte încât atomii nu puteau păstra electronii în jurul lor. Nici măcar nu ar fi existat nuclee atomice individuale, ci doar o plasmă de particule elementare precum quarci, gluoni și fotoni și așa mai departe. Și înainte de asta ce-a fost? Nu știm. Nu știm pentru că nu am testat niciodată ce face materia la densități de energie mai mari decât cele pe care le poate produce un accelerator de particule.
Cu toate acestea, putem pur și simplu să ignorăm această dificultate și să continuăm să folosim ecuațiile lui Einstein pentru a merge mai înapoi în timp, presupunând că nimic nu se schimbă. Ceea ce aflăm atunci este că densitatea de energie a materiei trebuie să fi fost odată infinit de mare. Momentul în care se întâmplă acest lucru a fost în urmă cu aproximativ 13,7 miliarde de ani în trecut și se numește Big Bang.
Big Bang-ul nu a avut loc într-un loc anume din spațiu, s-a întâmplat peste tot. Acum, majoritatea fizicienilor nu cred că singularitatea Big Bang este un artefact matematic și nu e ceea ce s-a întâmplat cu adevărat. Probabil că teoria lui Einstein nu mai funcționează și ar trebui să folosim una mai bună. Ar trebui să folosim o teorie mai bună, una care să includă proprietățile cuantice ale spațiului. Din păcate, nu avem teoria pentru acest calcul. Aşadar, dacă extrapolăm ecuațiile lui Einstein înapoi în timp, obținem singularitatea Big Bang-ului. Dar, acest lucru nu este corect din punct de vedere fizic; deci, nu știm cum a început Universul.
Deci, dacă citiți un titlu despre vreun fizician care crede că Universul nostru ar fi putut începe într-un fel sau altul, ar trebui să vă referiţi la el ca la un mit al creației scris în limbajul matematicii. Nu este greșit, dar nici nu este științific. Big Bang-ul este cea mai simplă explicație pe care o cunoaștem și probabil că este şi una greșită. Asta este tot ce ne poate spune știința acum.