Site de secrete, stiinta si metafizica

Premieră mondială! China a reuşit să “teleporteze” un foton la 2.000 de km distanţă

1 13

Pentru prima dată în lume, China a reușit să folosească inseparabilitatea cuantică pentru a trimite date către un satelit. Lucrând într-o stație ştiinţifică din Tibet, la peste 4500 de metri deasupra nivelului mării, echipa a obținut acest lucru datorită lui Micius, un satelit cu o capacitate mică, care a fost lansat pe orbită anul trecut (2016).

Cheia proiectului este un concept cunoscut sub numele de “inseparabilitate cuantică”, un fenomen în care particulele elementare diferite sunt „cuplate” între ele, chiar și atunci când sunt separate. Acest fenomen, despre care Einstein se referă ca fiind o “acțiune bizară la distanță”, înseamnă că schimbarea proprietăților unei particule va avea ca rezultat o schimbare corespunzătoare în cealaltă particulă, chiar dacă cele două particule cuplate sunt situate la o distanță mare una de alta.

Oamenii de ştiinţă au demonstrat anterior potenţialul de a “teleporta” date între două particule aflate într-un laborator, dar acum echipa din China a reuşit să obţină acelaşi lucru pe o distanţă de până la 2.000 de km, trimiţând un foton către perechea sa de pe orbită.

Succesul lor reprezintă primul pas spre crearea unei rețele cuantice criptate – o formă de comunicare ce nu poate fi “spartă”. Într-o zi, astfel de metode ar putea chiar duce la crearea unui Internet quantic foarte sigur.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): http://www.smh.com.au/technology/sci-tech/china-makes-quantum-leap-forward-by-teleporting-data-from-tibet-to-satellite-20170712-gx9t6q.html

Citește și

Utilizăm cookie-urile pentru a îmbunătăţi funcţionalitatea site-urilor noastre, pentru a te ajuta să navighezi mai eficient de la o pagină la alta, pentru a memora preferinţele tale şi, în general, pentru a îmbunătăţi experienţa utilizatorilor. Accept Cititi mai multe

Politica de intimitate si Cookie