Un nou laser militar poate încălzi atmosfera şi crea o gigantică „lentilă de supraveghere” pe cer


Un lucru care poate fi spus sigur despre complexul militar-industrial este faptul că acesta nu duce niciodată lipsă de idei. De multe ori, e vorba de idei excentrice și costisitoare. Dar, în articolul acesta e vorba de o idee cu adevărat fabuloasă la prima vedere: încălzirea atmosferei Pământului cu lasere, pentru a crea astfel o „lupă gigantică” pentru o capacitate de supraveghere crescută.

Una dintre cele mai recente tendințe militare este dezvoltarea de lasere și de tehnologii de război electronic. Conceptul a apărut în noi propuneri pentru drone și anti-drone care utilizează spectrul electromagnetic pentru arme de tip „raze ale morții”, cum ar fi Falcon Shield și sistemul High Energy Laser.

Acum, oamenii de știință de la BAE Systems, unul dintre cei mai mari contractori de apărare din lume, doresc să combine laserele cu optica avansată, pentru a manipula literalmente atmosfera, care să devină atât un dispozitiv de supraveghere, cât și un „scut deflector” pentru protecţia împotriva armelor laser ale viitorului. Sistemul se numește Laser Developed Atmospheric Lens (LDAL) sau „Lentilă Atmosferică Dezvoltată cu ajutorul Laserului”.

Aceasta este natura conflictului militar și unul dintre principalele motive pentru care lumea pare să aibă noi amenințări de securitate în fiecare zi. Odată ce se dezvoltă noi arme, națiunile lumii tind să răspundă, şi atunci arme noi trebuie să fie dezvoltate. Este o problemă-buclă, care nu poate fi rezolvată vreodată.

Nu e prima dată când se manipulează atmosfera Pământului; de ani de zile se folosesc tehnologiile HAARP (ionizarea atmosferei) sau Blue Beam (proiecţii holografice în atmosfera Pământului).

Sursa articolului: BAE Systems