Un fenomen neobişnuit: din ce în ce mai mulţi nori noctilucenţi misterioşi apar pe cer, în mai multe locuri din lume! De ce!?


nori noctiluminescenti 2În anul acesta (2015), au început să apară pe cer din ce în ce mai mulţi nori noctilucenţi. Prezenţa lor nu este un fenomen des întâlnit, ci este unul destul de rar. Prima prezenţă spectaculoasă a acestor nori a fost semnalată de nava spaţială NASA AIM (Aeronomy of Ice in the Mesosphere), care a observat deasupra Pământului aceşti nori de un „albastru electric”, care pluteau în derivă peste Cercul Arctic (vedeţi imaginea din stânga, luată pe 10 iunie 2015). Deşi aceşti nori strălucitori şi misterioşi sunt frumoşi ca aspect, oamenii de ştiinţă au incertitudini cu privire la originea lor şi cred că aceştia ar putea fi periculoşi pentru planeta noastră.

Anterior, norii noctilucenţi puteau fi observaţi doar în regiunile polare ale planetei, dar acum ei sunt vizibili, de asemenea, şi pe cerul Statelor Unite, Scandinaviei, Rusiei, Marii Britanii și ale altor state ale lumii. Nu există nicio îndoială că norii se răspândesc peste tot în lume.

Ultima observaţie asemănătoare cu privire la o răspândire atât de largă a norilor noctilucenţi a fost în anul 1885. „Norii au fost observaţi pentru prima dată în 1885, la aproximativ doi ani de la puternica erupție a vulcanului Krakatoa, care a aruncat o mulţime de cenușă vulcanică la mai mult de 80 km deasupra atmosferei Pământului”, a explicat Gary Thomas, profesor la Universitatea din Colorado. Prima dată, s-a crezut că aceşti nori au fost un efect secundar al erupţiei vulcanului, dar aceşti nori au rămas strălucitori pe cer la mult timp după cenuşa de la Krakatoa.

Deşi aceşti nori au mai fost observaţi de-a lungul timpului, acum surprinde faptul că ei apar cu frecvenţă mai mare şi la latitudini mai mici. Oare despre ce e vorba?

P.S. Despre aceşti nori noctilucenţi, am mai vorbit şi în cadrul acestui articol din 2012: Misterioşii nori noctilucenţi au fost observaţi pentru prima oară de astronauţii de pe Staţia Spaţială Internaţională.


Lasă un comentariu