Cele mai incredibile 10 locuri din lume


Pământul are o mulţime de locuri spectaculoase. Dar unele sunt absolut incredibile, de te face să crezi că eşti pe altă planetă, căci nu-ţi vine să crezi că aşa ceva s-ar afla aici la noi, pe Terra. Să explorăm împreună un top al celor mai incredibile locuri de pe planetă; de multe din ele sunt sigur că nici măcar n-aţi auzit.

Aşadar:

1) „Uşa către iad” (Turkmenistan)

usa-catre-iad

„Uşa către iad”, aşa cum au denumit localnicii locul acesta, este un crater în diametru de 70 de metri, în apropierea oraşului Darvaza (din Turkmenistan), loc care arde în mod continuu de 38 de ani. În 1971, geologiştii săpând pentru descoperirea zăcămintelor de gaz au dat peste o uriaşă peşteră subterană, care a făcut ca pământul să se prăbuşească, luând cu el tot echipamentul geologic. Din moment ce peştera era plină de gaz toxic, geologii n-au mai îndrăznit să se ducă în peşteră să-şi recupereze echipamentul, sperând că gazul va arde şi se va consuma în câteva zile. Dar uite că n-a fost aşa, şi gazul arde în acel crater până în ziua de azi.

2) Muntele Roraima (Brazilia, Venezuela şi Guyana)

muntele-roraima

Muntele Roraima este un loc remarcabil. El este un platou cu vârfuri de 400 de metri în toate părţile. Există o singură cale uşoară de a-l escalada, pe partea venezueleană existând o rampă cu scări naturale. În vârful muntelui plouă aproape în fiecare zi, permiţând astfel plantelor să crească şi să creeze un peisaj unic pe suprafaţa plină de pietre. Acest munte deţine, de asemenea, una dintre cele mai înalte cascade din lume.

3) Craterul Meteor (SUA)

craterul-meteor

Craterul Meteor este un important crater de meteorit, situat la 69 de km de oraşul Flagstaff, în nordul deşertului Arizona din SUA. Datorită faptului că Departamentul SUA al Numelor dă numele locurilor şi fenomenelor naturale după cel mai apropiat oficiu poştal, acest crater a căpătat numele de Meteor, întrucât în apropiere se află un oficiu poştal denumit „Meteor”. Craterul a fost creat în urmă cu 50.000 de ani, atunci când clima locală pe platoul Colorado era mult mai rece. În vremea aceea, zona era locuită de mamuţi şi de cămile, şi nu şi de oameni. Obiectul care a creat craterul a fost un meteorit din nichel şi fier ce avea un diametru de 50 de metri, şi care a avut o viteză de impact de câţiva kilometri pe secundă.

4) Marea dună de nisip de la Pyla (Franţa)

duna-pyla

Din moment ce Europa este continentul ce nu are deşert, aţi crede că prezenţa unei dune de nisip pe continentul nostru ar fi o glumă. Dar nu este aşa. Există marea dună de la Pyla din Franţa, care este lungă de 3 km, largă de 500 de metri şi înaltă de 100 metri şi…şi mai incredibil e faptul că ea s-a format în pădure. Duna de nisip este foarte abruptă în partea cu pădurea şi de sus oferă o imagine spectaculoasă asupra mării din apropiere şi a copacilor.

5) Insula Socotra (Yemen)

socotra

Socotra a fost descrisă ca unul dintre cele mai incredibile peisaje de pe Pământ, ce seamănă cu o privelişte extraterestră. Zona are un climat foarte aspru şi secetos, urmarea fiind apariţia unor plante unice în lume, ca de exemplu copacul „sângele dragonului”, un copac ce are o formă foarte ciudată în formă de umbrelă şi care produce o sevă roşie. În zonă există de asemenea un mare număr de păsări, păianjeni şi alte animale specifice doar acestui loc.

6) 83-42 (Groelanda)

pamant-groelanda

E mai mult o curiozitate şi nu e ceva impresionant din punct de vedere vizual, căci 83-42 se crede a fi cel mai nordic pământ de pe suprafaţa Terrei. E o arie extrem de mică, întrucât are dimensiunea de 35 metri pe 15 metri, dar se află  la o distanţă de aproximativ 600 de kilometri faţă de Polul Nord. Pe suprafaţa Pământului din acea zonă au fost găsiţi licheni, ceea ce arată că e o zonă cu pământ permanent, în mijlocul gheţurilor.

7) Rotorua (Noua Zeelandă)

rotorua

Rotorua este un oraş aflat în nordul Noii Zeelande. Oraşul este binecunoscut pentru activitatea sa geotermală, cu un mare număr de gheizere, unul dintre ele fiind gheizerul Pohutu, şi un mare număr de lacuri de nămol localizate în oraş. Activitatea termală se datorează căldării vulcanice Rotorua, pe care este aşezat oraşul. Rotorua este o destinaţie de top din Noua Zeelandă, oraşul fiind renumit pentru aroma de ouă stricate din atmosferă, lucru care se datorează sulfului degajat în aer.

8 ) Lacul Don Juan (Antarctica)

lacul-don-juan

Având o salinitate de peste 40%, lacul Don Juan este cel mai sărat lac din lume. Este un lac foarte mic, având un diametru de 100 metri pe 300 de metri şi doar 0,1 metri adâncime, dar este atât de sărat, încât chiar fiind şi în Antarctica, unde temperaturile scad sub -30 de grade, nu îngheaţă niciodată. Este de 18 ori mai sărat decât Marea Moartă, care la rândul ei, e de 8 ori mai sărată decât orice altă mare obişnuită.

9) Icebergul B-15 (Antarctica)

iceberg-b15

Icebergul B-15 a fost cel mai mare iceberg observat vreodată. Avea o arie de 3.100 de km pătraţi, fiind astfel mai mare decât insula Jamaica şi a fost creat atunci când icebergul Ross Ice Shelf s-a spart în martie 2000. În 2003 s-a spart din nou şi unul dintre cele mai mari bucăţi (B15a) a luat-o înspre nord, spărgându-se pe o secţiune de 8 km pătraţi şi determinând ca multe hărţi antarctice să fie rescrise. În 2006, o furtună din Alaska a determinat o mărire a oceanului care a traversat 13.500 de km în 6 zile şi a ajuns în Antarctica, determinând ca B15 a să se spargă încă o dată.

10) Cascada Guaira (Brazilia-Paraguay)

cascada-guaira

Localizată pe fluviul Parana, cascada Guaira a fost (ţinând cont de volumul total de apă) cea mai mare cascadă din lume. 1.750.000 de metri cubi de apă pe secundă cădeau în această cascadă, comparativ cu 70.000 de metri cubi apă pe secundă în cazul cascadei Niagara. Totuşi, volumul de apă al cascadei s-a redus simţitor atunci când în 1982 a fost construită o hidrocentrală, care e cea de a doua din lume şi care furnizează 90% din energia necesară Paraguayului şi 19% din energia electrică necesară Braziliei.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO